Τέλος χρόνου: Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες έως τις 31 Δεκεμβρίου

«Βαρύς» παραμένει ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τελευταία μέρα του χρόνου εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αν και με την παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας οι υποχρεώσεις «ξεφούσκωσαν», εντούτοις δεν παύουν να φαντάζουν ασήκωτες για κάθε οικογένεια. Και το α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς θα προστεθούν και νέα βάρη, καθώς αρχίζει η αποπληρωμή των λεγόμενων «κορονοχρεών» και αναμένονται και τα «ραβασάκια» του νέου ΕΝΦΙΑ!

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το «μενού» των πληρωμών που πρέπει να γίνουν έως και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- την εξόφληση της δόσης του φόρου εισοδήματος, της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, την καταβολή του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, της μηνιαίας δόσης των 100 και 120 δόσεων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία ή της ρύθμισης με 36 – 72 δόσεις για όσους έχουν ήδη σπεύσει να υποβάλουν αίτηση.

Τι πρέπει να εξοφληθεί έως την Παρασκευή

Ανακοινώθηκε πάντως παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, η οποία κανονικά έληγε στο τέλος του μήνα.

Ανακοινώθηκε ακόμη η παράταση της προθεσμίας για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, η οποία μετατέθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου 2022 αντί για 31 Δεκεμβρίου που έληγε κανονικά. Έτσι, αν μη τι άλλο οι πολίτες θα απαλλαγούν από τον «βραχνά» της πληρωμής και των τελών κυκλοφορίας ως την Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν:

  • Δόση φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τις οφειλες τους. Ακολουθούν άλλες 2 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
  • Τη τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία από το φετινό ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Όσοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στη πάγια ρύθμιση ή να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
  • Την δόση των 100 και 120 δόσεων. Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει αίτηση στο mybusinessSupport και να καταβάλλουν εως το τέλος Οκτωβρίου τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι απώλεια της ρύθμισης επέρχεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) ο οφειλέτης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

β) οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

γ) ο οφειλέτης δεν εξοφλεί ή τακτοποιεί τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

«Βαραίνουν» οι υποχρεώσεις το α΄ τρίμηνο του 2022

Όμως και το α’ τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται «βαρύ». Από τα τέλη Ιανουαρίου –μαζί με τις όποιες τρέχουσες υποχρεώσεις όπως φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ- νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν σε 36 ώς 72 δόσεις και τα λεγόμενα «κορονοχρέη».

Το υπουργείο Οικονομικών άναψε «πράσινο φως» για παράταση στην προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση για τις 36- 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, δεν άλλαξε όμως την ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής των οφειλών.

Έτσι, παρατείνεται έως 26 Ιανουαρίου 2022 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στην ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όχι όμως και η ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής τους που παραμένει η 31η Ιανουαρίου.

Επίσης, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει ότι στα τέλη του ίδιου μήνα θα καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου. Δηλαδή με το πού τελειώσει ο ΕΝΦΙΑ του 2021 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσουν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022, ξεκινώντας αμέσως με την πληρωμή του φόρου, αντί του Σεπτέμβρη που είθισται να καταβάλλεται η πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο νέος ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 10 ή 12 δόσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ