Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης

 

Τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου τόσο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού όσο και για τον φόρο ακινήτων άκουσαν οι επικεφαλής της τρόικας. Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση, ωστόσο σύμφωνα με υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει απορριφθεί καμία πρόταση.

Συγκεκριμένα , σε ότι αφορά τον φόρο ακινήτων, σύμφωνα με το MEGA, η αίσθηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι η τρόικα θα δεχθεί τελικά το φετινό “χαράτσι” να εισπραχθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερις. Επίσης, εκτιμούν ότι η τρόικα θα είναι θετική στο να εισπραχθεί ο φόρος ακινήτων του 2014 με 33 κλιμάκια. Μένει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η πρόθεση της τρόικας για την είσπραξη του ενιαίου φόρου ακινήτων, αν θα επιμείνει δηλαδή να εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ ή θα δεχθεί να εισπραχθεί μέσω των εφοριών όπως ζητά η ελληνική πλευρά.

Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι κάποια από τα ζητήματα να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να εύκολο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει στο Eurogroup της Δευτέρας με συμφωνία.

Θα υπάρξει σίγουρα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όταν υπάρξει πρόοδος σε όλα αυτά τα ζητήματα.

“Αγκάθια” παραμένουν η μαύρη τρύπα στο ΕΟΠΥΥ αλλά και το ζήτημα της κινητικότητας.

Παράλληλα, στο θέμα της φορολογίας εισοδήματος, αύριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει σε διαβούλευση τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, όπου σύμφωνα με το ΜΕGA, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ