Συντάξεις: Το χρονοδιάγραμμα για τις εκκρεμείς κύριες και επικουρικές – Τι ισχύει για τα εφάπαξ

Ολόκληρο το στοκ των εκκρεμών εφάπαξ, σχεδόν οι μισές από τις εν αναμονή επικουρικές και περίπου 7.000 κύριες συντάξεις που είναι στο… περίμενε, θα εξοφληθούν από τις αρχές της νέας χρονιάς έως και τα μέσα του 2024, όπως αναφέρουν στελέχη του e-ΕΦΚΑ. Ειδικά πάντως για τα εφάπαξ θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται πλέον μόνον ηλεκτρονικά, ώστε και οι διαδικασίες εκκαθάρισης να «τρέξουν» πιο γρήγορα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβάλουν από εδώ και στο εξής την αίτηση απονομής εφάπαξ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και οι αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σε έξι πρώην Τομείς Πρόνοιας).

Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων για εφάπαξ

Πρόκειται για ασφαλισμένους μισθωτούς εργαζομένους σε επιχειρήσεις μετάλλου, λιπασμάτων, τσιμέντων, εμπορικών καταστημάτων, ξενοδοχοϋπαλλήλους, λιμενεργάτες, υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΤ), υπαλλήλους τραπεζών, εφημεριδοπώλες, ναυτικούς (κατώτερα πληρώματα και αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού), μηχανικούς, υγειονομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Για τις περιπτώσεις που –βάσει διατάξεων– ζητούνται δικαιολογητικά για το εφάπαξ, αυτά θα καθορίζονται στο έντυπο υποβολής της αίτησης και θα αποστέλλονται μόνον ηλεκτρονικά σε ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) που θα υποδεικνύεται στο ίδιο έντυπο.

Εφόσον χρειαστεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τα τυχόν πρόσθετα στοιχεία που απαιτούνται.

Τι θα γίνει με εκκρεμή εφάπαξ και επικουρικές

Όσον αφορά σε όσα εφάπαξ είναι εκκρεμή, αυτή τη στιγμή είναι στο… περίμενε περίπου 4.500 φάκελοι πρώην υπαλλήλων του Δημοσίου και άλλοι 5.500 φάκελοι εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Το συγκεκριμένο στοκ (δηλαδή το σύνολο των 10.000 εν αναμονή εφάπαξ) υπολογίζεται πως θα έχει εκκαθαριστεί –βάσει και των εκτιμήσεων στελεχών του e-ΕΦΚΑ- μέσα στις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς.

Στην αναμονή όμως είναι και περίπου 50.000 επικουρικές συντάξεις: Ο e-ΕΦΚΑ εκτιμά πως έως τα μέσα του 2024 θα έχουν καταβληθεί περίπου οι μισές επικουρικές που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, δηλαδή σχεδόν 25.000.

Για αυτό τον λόγο προωθείται στη Βουλή σχέδιο νόμου με ασφαλιστικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και μία με στόχο την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων και δη των επικουρικών.

Η διάταξη θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην πράξη, η διάταξη θα προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για όλα τα Ταμεία και θα εφαρμοστεί αναδρομικά, σε όλες τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σήμερα σε αναμονή.

Έτσι, θα δοθεί μια «προσωρινή» επικουρική, με τον ΕΦΚΑ να ελέγχει μόνο εάν ο ασφαλισμένος πληροί την προϋπόθεση θεμελίωσης 15ετίας, και όχι τον χρόνο ασφάλισης που προέβλεπε το κάθε Ταμείο. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι στους δικαιούχους θα δοθεί ως προκαταβολή το ποσό των 60 ευρώ.

Τι «τρέχει» με τις κύριες συντάξεις που είναι στο «περίμενε»

Τέλος, υπάρχουν και σχεδόν 32.000 κύριες που επίσης είναι «στο περίμενε»: Όπως προκύπτει από στελέχη του e-ΕΦΚΑ ο στόχος είναι μέχρι τις αρχές της νέας χρονιάς ο αριθμός τους να έχει πέσει στις 25.000, με άλλα λόγια να έχουν καταβληθεί σχεδόν 7.000 συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις, καθώς πέρα από τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, υπάρχουν φάκελοι με απώλειες ενσήμων, φάκελοι με συντάξεις εξωτερικού, κ.ά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ