Στο μικροσκόπιο υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 13 δισ. ευρώ – Πόσοι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί

Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» βρίσκονται χιλιάδες υποθέσεις που κρίνονται ύποπτες φοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ: Οι φάκελοι των συγκεκριμένων υποθέσεων γίνονται «φύλλο και φτερό», καθώς έχουν κινήσει τις υποψίες για παράνομες δραστηριότητες, πίσω από τις οποίες κρύβονται «χοντρά πορτοφόλια».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Άλλωστε το γεγονός ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν να κάνουν με ποσά που ξεπερνούν τουλάχιστον τα 50.000 ευρώ προκαλούν την «αίσθηση» στις αρμόδιες Αρχές ότι δεν πρόκειται για… «μικρά ψάρια». Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις φοροδιαφυγής και μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ και θα ελεγχθούν από την Αρχή για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες ανέρχονται σε 8.315, ενώ το ποσό των οφειλών που αφορούν τις υποθέσεις αυτές φθάνει τα 13,84 δισ. ευρώ.

Πότε εντοπίστηκαν οι διαδρομές «μαύρου χρήματος»

Αυτές οι υποθέσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες εντοπίστηκαν την πενταετία 2016-2020 από την ΑΑΔΕ, παραπέμφθηκαν και στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (ΑΚΝΕΠΔ) για έρευνες ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος.

Επιπλέον, την περίοδο από την 1η/1/2016 έως την 31η/12/2020 περισσότεροι από 4.880 φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για ξέπλυμα «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος παραπέμφθηκαν από την αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη διενέργεια ελέγχων με στόχο τη στοιχειοθέτηση αδικημάτων φοροδιαφυγής.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ