Σταϊκούρας στον Realfm 97,8: Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις—Τι είπε για την επιδότηση ρεύματος

“Η οικονομία μπορεί να αντέξει το βάρος στήριξης των πολιτών και έχουμε κάνει και ακραία σενάρια για ακραίες τιμές φυσικού αερίου” τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελατόλα, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και την αντιμετώπισή της.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε βέβαια ότι “όσο δαπανούμε πόρους από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για λήψη άλλων πρόσθετων μέτρων προς όφελος της κοινωνίας”.

Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι “η συνολική βοήθεια της Πολιτείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι – ή θα είναι μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού- πολύ πάνω από τα 10 δισ. ευρώ” και εξήγησε ότι “ο κρατικός προϋπολογισμός συμβάλλει με ένα ποσοστό, καθώς ειδικά εδώ και δύο μήνες υλοποιείται ένας μηχανισμός βάσει του οποίου οι πάροχοι βάζουν το μεγαλύτερο ποσό της επιδότησης”.

“Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε γενναία συγκεκριμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός αντέχει να συνεχίσει να βοηθάει με αυτόν τον ρυθμό στο μέλλον ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε την επιδότηση ρεύματος” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει το μοντέλο επιδότησης του ρεύματος, απάντησε ότι “θα αξιολογηθεί μελλοντικά ανάλογα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις τιμές που θα έχει η ενέργεια. Οι όποιες αποφάσεις δεν είναι θέμα του Σαββατοκύριακου αλλά θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες”.

Γιατί δεν καταργείται ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε ερώτηση γιατί δεν καταργείται ο ΕΦΚ στα καύσιμα για ορισμένο διάστημα μέχρι να τελειώσει η κρίση, απάντησε ότι “η κατεύθυνση της Κομισιόν είναι ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο για λόγους οικονομικούς, δημοσιονομικούς και κοινωνικούς”.

Όπως είπε, “αν καταργηθεί ο ΕΦΚ, αυτό θα στοιχίσει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό, άρα θα έπρεπε να βρεθούν ισοδύναμα που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν να μπουν κάποιοι άλλοι φόροι ή να περικοπούν άλλες δαπάνες. Όσον αφορά στους κοινωνικούς λόγους, τόνισε ότι “έχουμε αυξημένα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα από όλους μας και αυτό προσθέτει έσοδα. Αυτά τα έσοδα επιστρέφουν στους πολίτες με κοινωνικά κριτήρια, σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ