Σκυλακάκης στον Realfm 97,8: Είναι ανάγκη να κρατηθούν τα νοικοκυριά που δεν θα τα βγάλουν πέρα

«Η ανάγκη είναι να κρατηθούν τα νοικοκυριά που δεν θα τα βγάλουν πέρα» είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.

Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση προκρίνει τα επιδόματα αντί της μείωσης φόρων, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «στην περίοδο που δεν υπάρχουν κρίση και έκτακτες συνθήκες η σωστή πολιτική είναι η μείωση της φορολογίας που βοηθάει την ανάπτυξη. Όταν όμως υπάρχουν νοικοκυριά που δεν πληρώνουν φόρους γιατί έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα, η μείωση των φόρων δεν θα τα βοηθήσει. Αν έχουμε πολύ δημοσιονομικό χώρο, η ανάγκη είναι να κρατηθούν τα νοικοκυριά που δεν θα τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν νοικοκυριά που το σούπερ μάρκετ αυξάνεται αλλά αυτά αντέχουν. Αυτός που είναι με 600 ευρώ τον μήνα θέλει μεγαλύτερη ενίσχυση. Κάνουμε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να καλύψουμε και μεσαία στρώματα όσο γίνεται. Αλλά τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά γίνεται για να φτουρήσει το χρήμα που βάζουμε».

Τι είπε για την ενεργειακή κρίση και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος

Για την ενεργειακή κρίση και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι το Νο 1 θέμα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσαρμοστείς στο ρεύμα που το μαθαίνεις εκ των υστέρων και η οικονομία που μπορείς να κάνεις είναι πεπερασμένη, ιδίως όσοι θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι συνάρτηση και των δημοσίων οικονομικών διότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε με χρήματα του φορολογουμένου. Δεν υπάρχει άλλος εύκολος τρόπος. Έχουμε τα μέτρα που ελήφθησαν έως τώρα και θα τα δει ο πολίτης τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το μόνο που έχει δει έως τώρα είναι το μέτρο για το diesel που άρχισε από 1η Απριλίου και από εκεί και πέρα καταθέτουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που μας δίνει κάποιον χώρο ακόμη και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2021 και την πορεία των εσόδων του Μαρτίου για να δούμε τι χώρο περαιτέρω θα μπορέσουμε να διαθέσουμε».

Σχετικά με τα σενάρια για επιδότηση ολόκληρου του ποσού για ορισμένους, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε ότι «δεν μπορώ να μπω στη συζήτηση του τι εξετάζει η κυβέρνηση. Όταν είναι να ανακοινώσει κάτι, θα το κάνει. Η ουσία είναι ότι οι πολύ υψηλοί λογαριασμοί απαιτούν πρόσθετες παρεμβάσεις στον βαθμό που συνεχίζονται. Η τιμή του φυσικού αερίου κινείται στα 113 ευρώ η MWh και δεν έχουμε ακόμα ορατότητα για το τι θα συμβεί σε αυτόν τον πόλεμο».

Για τη φορολόγηση των κερδών παρόχων ενέργειας ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «η μέτρηση θέλει χρόνο και πολύ προσεκτική αποτίμηση για να μην ξεφύγει κάτι. Τα κέρδη λογαριάζονται συνήθως σε ετήσια βάση ή σε τριμηνιαία για μεγάλες εισηγμένες εταιρείες. Περιμένουμε να δούμε και ο πρωθυπουργός έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, είπε για 90%. Αν δούμε ότι τα κέρδη προέρχονται μόνο από τις αυξομειώσεις δεν πρέπει να μείνουν αυτά στους παρόχους».

Ο Σκυλακάκης για τη μείωση του ΦΠΑ – Τι είπε για τις αυξήσεις στα ενοίκια

Σχετικά με τους φόρους και τη μείωση του ΦΠΑ, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι «υπάρχει ο εξής κίνδυνος: αν κάνεις μαζικές παρεμβάσεις στη φορολογία, εσύ να κόβεις τον ΦΠΑ κατά 100 ευρώ για παράδειγμα, στα νοικοκυριά να φτάνει το 60 ή το 70 από τα 100. Μπορεί να γίνει περιορισμένα μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα που έχουν μεγάλο ποσοστό στο καλάθι του αδύναμου νοικοκυριού, όμως μαζική μείωση του ΦΠΑ σε σχέση με την αντίστοιχη βοήθεια στα νοικοκυριά, δεν μπορεί. Υπάρχει μια φαντασίωση σε κάποιους ότι από τη μία θα μειώσεις τον ΦΠΑ και από την άλλη θα έχεις και άλλα λεφτά δίπλα για να δώσεις χρήματα στα νοικοκυριά απευθείας».

Σχετικά με τις αυξήσεις στα ενοίκια και αν θα μπορούσε να μπει πλαφόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα. Ως κυβέρνηση με την κίνηση στον ΕΝΦΙΑ έχουμε ελαφρύνει την πίεση στους ιδιοκτήτες χωρίς αντίστοιχα να ανταποκριθούν. Υπάρχουν περιοχές με αυξημένη ζήτηση κατοικίας, αλλά οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν μια σοβαρή βοήθεια και κατά ένα μέρος πρέπει να αντανακλά και στα ενοίκια».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 3,6 δισ. ευρώ, είπε ότι «περιμένουμε τα δεύτερα χρήματα, 3,6 δισ. ευρώ. Θα πάνε σε εξοικονομώ, σε επενδύσεις ΜμΕ όπως και στην ψηφιοποίηση του κράτους και της Παιδείας. Επίσης και στο πρόγραμμα που αφορά στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού. Η μετακίνηση πόρων πρέπει να πάνε πάντα προς επενδύσεις, όχι άλλου».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ