Σκρέκας στον ΑΝΤ1: Τι είπε για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – «Ο έλεγχος θα είναι σκληρός»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σχετικά με τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Ερωτηθείς εάν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα λειτουργήσουν ως «ασπιρίνη» στον πονοκέφαλο των ελληνικών νοικοκυριών τα οποία «σφυροκοπά» η ακρίβεια, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε πως «δεν είναι τα πρώτα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει, αλλά αντιθέτως έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά σκληρών μέτρων. Όπως γνωρίζετε πραγματοποιούμε αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους όσον αφορά την αισχροκέρδεια από μερικές εταιρείες και έχουν επιβληθεί και πολύ μεγάλα πρόστιμα».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως εάν τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν στον βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση, «δεν θα είναι και τα τελευταία».

Σχετικά με τις τιμές των προϊόντων που επικρατούν στην χώρα μας, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται ακριβότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και άλλα που είναι φθηνότερα. «Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι 25%, ενώ στη Βουλγαρία είναι 35%. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να λάβουμε μέτρα για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό. Αυτό που ενδιαφέρει το κάθε ελληνικό νοικοκυριό είναι να πηγαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να αγοράζει τα υλικά που έχει ανάγκη».

Για τις τιμές στο βρεφικό γάλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως η κυβέρνηση έχει προβεί σε ένα δραστικό και σκληρό μέτρο. «Έχουμε θέσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουν οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Αυτή η παρέμβαση θεωρώ πως θα οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Ο έλεγχος θα είναι σκληρός, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και δεν πρόκειται να διστάσουμε».

Αναλυτικά τα τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας:

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σήμερα (10/01) το μεσημέρι.

Πρώτο μέτρο

Μειώνουμε παροχές προς τα σουπερμάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.

Δεύτερο μέτρο

Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.

Τρίτο μέτρο

Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές, net pricing. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

Τέταρτο μέτρο

Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ