Σαπέν: H συμφωνία του Eurogroup θα δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία

«Δεν είναι δική μου δουλειά να εκφέρω γνώμη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής πολιτικής», αλλά «εκείνο που μετράει είναι όλοι να καταβάλλουν τα οφειλόμενα σε φόρους», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική», προσθέτοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου «θα δώσει οξυγόνο και ορατότητα».

Ο κ. Σαπέν, ο  οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα συνοδεύοντας τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, σημειώνει: «Τώρα, χωρίς χαλάρωση των (σ.σ.: δημοσιονομικών) προσπαθειών, πρέπει η προσοχή να επικεντρωθεί στην απτή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και στις επενδύσεις που επίσης έχει ανάγκη».

Στον τομέα των επενδύσεων, παρατηρεί  ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αποτελεί το κλειδί, πέραν των  κατατάξεων που μπορεί να διαφέρουν από έτος σε έτος».

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, δηλώνει πως είναι ρητή η δέσμευση των πιστωτών για αναδιάρθρωση, μέσα από έναν συνδυασμό εργαλείων που δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα». Μάλιστα, «η Γαλλία θα μεριμνήσει για αυτό».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Όσον αφορά στη γενικευμένη αύξηση των φορολογικών βαρών ο κ. Σαπέν σχολίασε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να εκφέρω γνώμη για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα φορολογικής πολιτικής, στο πλαίσιο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Επαναλαμβάνω αυτό που λέω εξαρχής για την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά διέπεται και από την ίδια λογική με τους αγώνες που διεξάγουμε στη Γαλλία, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φορολογικής βελτιστοποίησης» και προσέθεσε:

«Εκείνο που μετράει είναι όλοι να καταβάλλουν τα οφειλόμενα σε φόρους, να αγωνιζόμαστε εναντίον όσων προσπαθούν να αποφύγουν τις κοινές προσπάθειες».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαβάστε επίσης:

Οι πέντε μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Η Κύπρος ετοιμάζει έξοδο στις αγορές μέσα στο 2016

Αλλαγές στους κανόνες σύνταξης και τους όρους δημοσιοποίησης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ