Πρώτη κατοικία: Τα μυστικά, οι παγίδες και οι δυνατότητες στη δεύτερη ευκαιρία

Στις αρχές του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Κατοικιών, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στον νέο Πτωχευτικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο φορέας θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και θα προκύψει από διεθνή διαγνωστική διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από σχήματα τα οποία θέλουν να συμμετάσχουν και να αναλάβουν να αγοράσουν τα ακίνητα που θα προκύπτουν μετά τη πτώχευση των ιδιοκτητών τους.

Πώληση μετά τα 12 έτη

Τα ακίνητα αυτά θα ενοικιάζονται στους παλαιούς ιδιοκτήτες με ενοίκιο το οποίο θα καθορίζεται βάσει μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, για διάστημα έως 12 χρόνια και στη λήξη θα μπορούν να τα αγοράζουν στην εμπορική αξία που θα έχουν τότε. Στο νέο πλαίσιο η τιμή αγοράς και πώλησης θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία ύστερα από εκτίμηση ανεξάρτητου και πιστοποιημένου εκτιμητή. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι τα ενοίκια που θα καταβάλλονται δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την απογείωση του τιμήματος επαναγοράς καθώς θα αποτελούν το μίσθωμα για τη χρήση ακινήτου. Η επαναγορά θα μπορεί να γίνει και σε πιο σύντομο διάστημα υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα εξοφλεί και τα ενοίκια των ετών που υπολείπονται. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η δυνατότητα αυτή θα βοηθήσει στο να μην υπάρξουν μαζικές εξώσεις δανειοληπτών, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα σε εκείνον που έχει πτωχεύσει και δεν θέλει να χάσει την πρώτη κατοικία του να μείνει σε αυτήν και εφόσον μπορεί να την επαναγοράσει. Ωστόσο εάν δεν είναι συνεπής μετά από τρίμηνη οφειλή ενοικίων θα χάνει το δικαιώματα και ο φορέας θα προχωρά στην έξωση του από το ακίνητο.

Τα οικονομικά κριτήρια

Τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται στο νέο πλαίσιο ,ώστε να οδηγηθεί κάποιος στην πτώχευση είναι αυτά βάσει των οποίων χαρακτηρίζεται κάποιος “ευάλωτος”. Για αυτόν υπάρχει και πρόνοια επιδότησης του ενοικίου του από το κράτος .Ειδικότερα ,τα εισοδηματικά όρια για τους ευάλωτους είναι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και έως 21.000 ευρώ για νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και άνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και άνω.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δεν μπορεί να υπερβαίνει η περιουσία τις 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ,ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού τις 21.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.