«Πρόσω ολοταχώς» για νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Πώς επηρεάζονται καταθέσεις και δάνεια

Σε ακόμη μία αύξηση των βασικών της επιτοκίων -την 10η κατά σειρά- φαίνεται πως προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 15 του μήνα: Η Κριστίν Λαγκάρντ κρατά πάντως ακόμη κλειστά τα χαρτιά της δηλώνοντας πως «έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης σε διάστημα 12 μηνών -σε επίπεδο ρεκόρ εντός χρόνου ρεκόρ. Και θα επιτύχουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Εφόσον αποφασιστεί όμως μια νέα αύξηση των επιτοκίων αυτή αναμένεται πως θα αντιστοιχεί σε ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (+0,25%), με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 4%.

Τι λέει η Λαγκάρντ ενόψει της νέας συνεδρίασης

Τα εγχώρια νοικοκυριά με ενήμερα στεγαστικά δάνεια είναι «προστατευμένα» από νέες κινήσεις της ΕΚΤ, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όσους έχουν επιχειρηματικά δάνεια, ενώ και τα επιτόκια των καταθέσεων στην χώρα μας δεν θα έλεγε κάποιος ότι «φουσκώνουν» με ρυθμούς ανάλογους των αποφάσεων της Κεντρικής Τράπεζας.

Λίγο λοιπόν πριν τις νέες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κρατήσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στους στόχους τους σε μια περίοδο που οι αλλαγές στις αγορές εργασίας και ενέργειας καθώς και οι γεωπολιτικές αναταραχές προκαλούν διακυμάνσεις των τιμών» και πρόσθεσε πως «θα είναι κρίσιμο για τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν σταθερό τον πήχη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε πως το τρέχον υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τις αυξήσεις τιμών είναι «τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία για τις κεντρικές τράπεζες» και υπογράμμισε: «Αφενός, η αυξημένη προσοχή στις εξελίξεις του πληθωρισμού μπορεί να συμβάλει στην αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Αλλά από την άλλη πλευρά, ακριβώς τη στιγμή που οι άνθρωποι δίνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παρέχουν τη βασική τους επικοινωνία για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι προσδοκίες δεν παρεκκλίνουν».

Γιατί οι νέες αυξήσεις δεν «αγγίζουν» όσους έχουν στεγαστικά

Το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% τώρα, υπάρχει πάντως η εκτίμηση ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Από την τελευταία συνεδρίαση των αξιωματούχων, η έρευνα της ΕΚΤ έχει υποδείξει ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει πιθανότατα κορυφωθεί.

Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν  «παγώσει» τις δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων –και μόνο-στα επίπεδα των ποσών που κατέβαλλαν οι υπόχρεοι τον περασμένο Μάρτιο «κουρεμένων» κατά 20%.

Έτσι, νέες επιπτώσεις από τις επερχόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναφοράς δεν πρόκειται να υπάρξουν  για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς τα επιτόκια τους έχουν «παγώσει» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου.

Εκ των πραγμάτων μένουν… αδιάφοροι όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια στην χώρα μας, καθώς έχει υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων το πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών.

Ουσιαστικά, όλοι όσοι έχουν στεγαστικά που τα εξυπηρετούν κανονικά βλέπουν την δόση τους να έχει «παγώσει» για διάστημα ενός έτους, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν επωμιστεί τις συνέπειες των αυξήσεων που προηγήθηκαν εκείνης της ημερομηνίας.

Όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, λοιπόν, «μετατράπηκαν» σε σταθερά για διάστημα 1 έτους, χωρίς να επηρεάζονται από νέες πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων: Αντίθετα εάν μειωθούν τα επιτόκια, οι δόσεις των δανείων θα «ψαλιδιστούν» αντίστοιχα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ