Power pass: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας σχετικά με τη χορήγηση της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος έως 600 ευρώ (Power Passστους δικαιούχους.

Όπως γνωστοποίησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, την Παρασκευή 17 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου οι πολίτες που δικαιούνται, να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ.

«Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά σε καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ. Στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους. Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλει την αίτησή του, έως το τέλος Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά στο ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά», συμπλήρωσε.

powert pass

 H “βίβλος” για το power pass

Η επιδότηση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων αλλά και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Mεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το power pass τα εξής:

Δικαιούχοι 

Δικαιούχοι του power pass είναι  τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που είχαν καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως τις 45.000 ευρώ κατά το φορολογικό έτος το 2020 και αυτή καλύπτει μέρος της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης

Εάν ο λογαριασμός ρεύματος έχει εκδοθεί μετά τις 31 Μαΐου και αφορά στο παραπάνω τετράμηνο τότε ο πολίτης  είναι  εκτός επιδότησης.

Πρόστιμα 

Όσοι δηλώσουν ψευδή στοιχεία στην πλατφόρμα για τη χορήγηση της αναδρομικής επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος ( Power Pass) από 18 ευρώ έως 600 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν “τσουχτερά “πρόστιμα.  Αναλυτικά τα εξής:

  • Εάν κάποιος λάβει αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 18 ευρώ και δεν την δικαιούται, τότε το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι διπλάσιο της επιδότησης που καταβληθεί , δηλαδή 36 ευρώ.
  • Εάν κάποιος λάβει αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ και δεν την δικαιούται, τότε το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι διπλάσιο της επιδότησης που καταβληθεί, δηλαδή 1.200 ευρώ

Oι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης  που “ξεκλειδώνουν” την επιδότηση 

Την αναδρομική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 18 έως 600 ευρώ κινδυνεύουν να χάσουν οι φορολογούμενοι που κάνουν λάθη ή παραλείψεις στο έντυπο  Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα στοιχεία της κύριας και της φοιτητικής κατοικίας. Ο πίνακας 6 και ο πίνακας 5 είναι τα πεδία του εντύπου που αποτελούν τα κλειδιά για την κάλυψη του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022. Αναλυτικά:

Πίνακας 5 

Σωστά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει όλα τα πεδία του Πίνακα 5 του εντύπου Ε1 φορολογικής δήλωσης που αφορούν την κύρια κατοικία τους όσοι κάνουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση προκειμένου να μην χάσουν τη επιδότηση. Η φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί πριν κατατεθεί η αίτηση για την επιδότηση.

Πίνακας 6 

Όσοι έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν στο εσωτερικό μακριά από την κύρια κατοικία τον γονιών και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία πριν υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα για το Power Pass θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση  για τη φορολογία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 και να έχουν δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για την κατοικία παιδιού αλλά και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ακινήτου (όπως  το ονοματεπώνυμο του , τον ΑΦΜ του ) αλλά και τον αριθμό δήλωσης μίσθωσης και τον αριθμό παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό.

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ