Η Ουκρανία έχει χάσει το 25% των καλλιεργειών

Μειώθηκε κατά το 1/4  η έκταση των καλλιεργούμενων γαιών στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στη χώρα ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, όπως γνωστοποίησε  στο Κίεβο ο Ουκρανός υφυπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Παράλληλα ο κ. Βισότσκι εκτίμησε  ότι η σοδειά θα είναι επαρκής για τις εγχώριες ανάγκες που έχουν μειωθεί, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αγροτοβιομηχανική επηρεάζεται τόσο από τις εχθροπραξίες, όσο και από τον αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγικών λιμανιών από το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, που μείωσε την παραγωγή σιτηρών προς εξαγωγή, σύμφωνα με τον κ. Βισότσκι.

Επιπλέον ο  Ουκρανός υφυπουργός είπε ότι οι αγρότες βασίζονται σε λιγότερο απαιτητικές καλλιέργειες, ιδίως σπόρων σόγιας. Η έκταση στην οποία καλλιεργείται σόγια παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το προπολεμικό επίπεδο.

Αντίθετα, οι καλλιέργειες ειδών όπως το καλαμπόκι -55 εκατ. στρέμματα το 2021- έχουν μειωθεί στα 46 εκατ. στρέμματα σήμερα, διευκρίνισε ο κ. Βισότσκι.

Ωστόσο δεν έδωσε  συγκεκριμένα στοιχεία για τις καλλιέργειες σιταριού. Η Ουκρανία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως και η μείωση της παραγωγής της θα έχει πολύ σοβαρό διεθνή αντίκτυπο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ