Πώς το Airbnb κατέκτησε το Κουκάκι – Ούτε για δείγμα διαμερίσματα για ενοικίαση

Μία από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Αθήνας, το Κουκάκι, το οποίο είναι δίπλα στην Ακρόπολη, τείνει να χάσει τους… μόνιμους κατοίκους του, λόγω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων. Το Airbnb και άλλες πλατφόρμες έχουν κατακτήσει σχεδόν όλα τα διαμερίσματα. Το αποτέλεσμα; Τα ενοίκια στα ελάχιστα εναπομείναντα σπίτια είναι στο «κόκκινο».

Του Μίλτου Σακελλάρη

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στο Κουκάκι είναι εγγεγραμμένα 980 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα είναι λιγοστά στη περιοχή. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 35 τ.μ., αρχίζει από 480 ευρώ για ακίνητο μη ανακαινισμένο – κατασκευής του 1970-1980. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα 40-50 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα, αγγίζουν ακόμη και τα 950ευρώ/μήνα.

«Η αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τη φετινή χρονιά και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς αποτελεί μονόδρομο για την εξυπηρέτηση της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται.», ανέφερε στο enikos.gr ο μεσίτης, Θέμης Μπάκας. Κάτοικοι στο Κουκάκι ανέφεραν στο enikos.gr πως η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς δεν υπάρχει σπίτι ούτε για δείγμα!

Αύξηση των νέων εγγραφών ακινήτων στις πλατφόρμες

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών καταγράφεται στην Λευκάδα. Από 1.329 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τον Μάιο του 2022, πλέον έχουν αγγίξει τα 1.583 ακίνητα, αύξηση 19,11%.  Αύξηση των εγγραφών για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα καταγράφεται στο σύνολο των νησιωτικών προορισμών.

Στην Σύρο, οι εγγραφές νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 18,26%, στην Κύθνο κατά 17,17% και στην Άνδρο κατά 14,86%. Έντονη δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφεται στην Μύκονο με 2.479 ακίνητα ( αυτοτελείς κατοικίες ή/και διαμερίσματα), στην Σαντορίνη με 3.081 ακίνητα, στην Πάρο με 2.030, στην Ζάκυνθο με 2.223, στην Κεφαλονιά με 2.241 κατοικίες και στην Λευκάδα με 1.585 κατοικίες.

«Η Μύκονος, το νησί των ανέμων ή και το Μονακό της Ελλάδας, καταγράφει οριακή αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, αλλά εντός του Ιουνίου, αναμένουμε ραγδαία αύξηση νέων εγγραφών που αγγίξει τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια). Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Σαντορίνη, τη περσινή χρονιά διέθετε αριθμητικά μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με τη Μύκονο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο enikos.gr o Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Όπως εξήγησε ο κ. Μπάκας βασικό κριτήριο για την επιλογή ακινήτων από πλατφόρμες συνιστά για πολλές οικογένειες το γεγονός πως είναι πλήρως εξοπλισμένα σε όλα τα επίπεδα. «Το γεγονός ότι,  σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου ιδιαίτερα εν μέσω πανδημικής κρίσης, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Μπορεί για τους νεότερους ή και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυσκευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς  και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδία, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα.», είπε ο κ. Μπάκας και συνέχισε:

«Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδιά αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά, να διαμείνεις 2-3 ημέρες. Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική του ιδιοκτήτη ή και του διαχειριστή του ακινήτου να φιλοξενηθούν τέσσερα ή και περισσότερα άτομα σε μια κατοικία σύμφωνα με τη δυναμική της, αποτελεί «λύση» τόσο για οικογένειες, όσο και για νέα ζευγάρια ή και παρέες που διαθέτουν περιορισμένο «budget» ιδιαίτερα τη δεδομένη χρονική στιγμή που το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ