Ώρα ΕΝΦΙΑ: Πότε εξοφλείται η πρώτη δόση – Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» θα χρειαστεί να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, καθώς τότε πρέπει να αποπληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιες περιοχές απαλλάσσονται και για ποιους «ψαλιδίζεται» 10% – Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο φόρος θα εξοφληθεί σε 11 δόσεις, χωρίς να χορηγείται έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι θα είναι τα ίδια με πέρυσι, εφόσον δεν έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση.

Υπάρχουν και εκείνοι βεβαίως που -βάσει νόμου- είτε θα απαλλαγούν ολοκληρωτικά από τον φόρο ή θα τον πληρώσουν μισό, είτε με έκπτωση 10%. Άλλοι βεβαίως θα πληρώσουν «φουσκωμένο» τον φόρο εάν έχουν αγοράσει κάποια ακίνητα ή έχει περάσει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στην κυριότητά τους μέσα στο 2023.

Σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί ο φόρος

Σε κάθε περίπτωση, φέτος οι υπόχρεοι σε ΕΝΦΙΑ θα αποπληρώσουν τον φόρο σε  τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου (από 31 Μαΐου που ήταν έως τώρα) και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Από την ερχόμενη χρονιά, οι ημερομηνίες αλλάζουν καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε 12 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου ενώ τυχόν διορθώσεις στο Ε9 θα μπορούν να γίνονται έως το τέλος Ιανουαρίου.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι γλιτώνουν τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρη φοροαπαλλαγή -με άλλα λόγια έκπτωση 100%, έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Έκπτωση έως 10%, υιοθετείται για ασφαλισμένες κατοικίες και θα πρέπει:

  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Ειδικά για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Η ασφάλιση να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Η έκπτωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ