Ολόκληρο το σχέδιο για τις νέες συντάξεις  – Οι 4 αλλαγές που προωθούνται

Οι 4 αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων. Μέχρι πότε προβλέπεται να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ασφαλιστικού φορέα τα ένσημα των δικαιούχων πριν από το 2002, που είναι στην πλειονότητά τους χειρόγραφα. Το χρονοδιάγραμμα για την απονομή των 32.000 κύριων και των 45.000 επικουρικών συντάξεων που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα.

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Στην ψηφιοποίηση του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων αλλά και στην εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ επικεντρώνεται για το επόμενο διάστημα η νέα ηγεσία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος του διοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη είναι το 2025 οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εντοπίσουν το σύνολο του εργασιακού τους βίου με ένα κλικ, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου του ΕΦΚΑ, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει εκ νέου στοκ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Με την ολοκλήρωση του εννεαμήνου του 2023, είχαν υποβληθεί περίπου 125.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται φτάσουν τις 200.000 (με τις αιτήσεις των δασκάλων και των καθηγητών). Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ, με τις πρακτικές που υιοθέτησε μέχρι σήμερα, κατάφερε να περιορίσει δραστικά το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, με στόχο έως το τέλος του έτους οι κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης να μειωθούν σε 25.000, οι επικουρικές σε περίπου 30.000, ενώ τα εφάπαξ αναμένεται να περιοριστούν κάτω από 10.000. «Αγκάθι» παραμένει, βέβαια, το θέμα της έκδοσης των διεθνών συντάξεων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 17.000 σε αναμονή, ενώ, σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με ικανοποιητικό ρυθμό εκδίδονται πλέον οι παράλληλες συντάξεις.

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλ. Βαρβέρη, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 32.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Ο στόχος που έχει θέσει ο υπουργός Εργασίας είναι να μειωθούν στις 25.000 έως το τέλος του χρόνου. Οι εκκρεμότητες στις επικουρικές συντάξεις είναι κάτι παραπάνω. Περίπου 45.000 εκκρεμότητες, καθώς υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες στη διαδοχική ασφάλιση και στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου».

Για να μην υπάρξει ο κίνδυνος δημιουργίας νέου στοκ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, ο Αλ. Βαρβέρης, σε επιστολή του προς τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ, επεσήμανε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι για την εξέλιξη του φορέα. Οι βάσεις για το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ e-ΕΦΚΑ) και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου έχουν ήδη τεθεί. Η δική σας συνδρομή είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την επιτυχία των παραπάνω εμβληματικών έργων». Σύμφωνα με τον Αλ. Βαρβέρη, στον ΕΦΚΑ υπάρχει πλέον νέο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, το οποίο καταργεί τα δεκάδες χειρόγραφα και διαφορετικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούσαν οι υπάλληλοι σε κάθε τμήμα του φορέα. «Πλέον η διακίνηση των εγγράφων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και ο φορέας καθίσταται άυλος στην πορεία προς την πλήρη ψηφιοποίησή του, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό», τονίζει ο διοικητής του ΕΦΚΑ.

Τα επόμενα βήματα

Οι τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τη μετάβαση του φορέα στη νέα ψηφιακή εποχή και για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων είναι οι εξής:

  • Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα των ενσήμων και πριν από το 2002. Τα ένσημα των ασφαλισμένων πριν από το 2002 είναι στην πλειονότητά τους χειρόγραφα, κάτι που προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ. Η διαδικασία ψηφιοποίησης έχει άμεση σχέση με την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Ο σκόπελος της καθυστέρησης της απονομής των συντάξεων ξεπεράστηκε από τη fast track διαδικασία, αρχικά για τις κύριες και τώρα πια και για τις επικουρικές συντάξεις. Οι συντάξεις πλέον απονέμονται με βάση τον όποιο ψηφιοποιημένο χρόνο ασφάλισης. Ο υπόλοιπος χρόνος που μπορεί να έχει διανυθεί, αλλά να βρίσκεται σε χειρόγραφα αρχεία, θα προστεθεί όταν ψηφιοποιηθούν και αυτά. Ως συνέπεια, βέβαια, αυτή η διαδικασία οδηγεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε μικρότερες συντάξεις από τις προσδοκώμενες.
  • Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του e-ΕΦΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών υποθέσεων.
  • Διασύνδεση του συστήματος «Εργάνη» με τον e-ΕΦΚΑ, πρόγραμμα «Αριάδνη». Με τον τρόπο αυτόν, οι ελεγκτές του e-ΕΦΚΑ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, τη μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζομένου.
  • Η δημιουργία του ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος στον ΕΦΚΑ, που θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να έχουν το σύνολο των υπηρεσιών των ασφαλισμένων σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, να γίνεται η εκκαθάριση των οικονομικών άμεσα. Να πληρώνει κάποιος μια οφειλή και να λαμβάνει την ίδια στιγμή ασφαλιστική ενημερότητα. Να καταβάλλει κάποιο ποσό και να το βλέπει κατευθείαν.

Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες με βάση τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των συναλλασσομένων. Ήδη ο ΕΦΚΑ έχει θέσει σε εφαρμογή περισσότερες από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 230 εκατομμύρια συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ο φορέας έλαβε κορυφαία διάκριση και βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 2022 στην κατηγορία «Καλύτερη Εφαρμοσμένη Ιδέα στον Τομέα της Υγείας και των Κοινωνικών Υποθέσεων». Η διάκριση αφορούσε την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης λόγω γήρατος σε πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς όλων των κατηγοριών.

Ταχύτερη έκδοση επικουρικών

Η καθυστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων θα μειωθεί δραστικά με τη προωθούμενη διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, απλοποιούνται οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε ταμείο. Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης. Η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Ειδικά για το Δημόσιο, εκτιμάται ότι τον επόμενο μήνα θα εκδοθούν σχεδόν οι μισές επικουρικές με τη διαδικασία fast track. Όσο για τα εφάπαξ, στο Δημόσιο εκτιμάται ότι απομένουν μόλις 3.700 εκκρεμότητες. Τις επόμενες 10 ημέρες θα πληρωθούν περίπου 1.000. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν ακόμη περίπου 7.000-8.000 εφάπαξ σε αναμονή.

Δύσκολες περιπτώσεις

Όσον αφορά τις διεθνείς συντάξεις αλλά και τις συντάξεις όσων είχαν παράλληλη ή και διαδοχική ασφάλιση, η καθυστέρηση εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Η ηγεσία του φορέα όσον αφορά τις περίπου 17.000 εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις προχώρησε στην ενεργοποίηση πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που έχουν να κάνουν με κοινωνική ασφάλιση. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί ένα λογισμικό που αφορά το αναλογιστικό ισοδύναμο, το εργαλείο δηλαδή που απαιτείται προκειμένου να μεταφερθεί συνταξιοδοτικός χρόνος -κύριος, επικουρικός και εφάπαξ- από την Ευρώπη στην Ελλάδα και αντίστροφα.

Τέλος, για τις περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, έχει διεκπεραιωθεί περίπου το 80% από τις εκκρεμότητες. Στο Δημόσιο, μένουν κάποιες λίγες με παράλληλη, περίπου 1.000 περιπτώσεις, που δεν περνούν με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα προχωρήσουν με τη χειροκίνητη διαδικασία. Αντίστοιχα, έχουν ενεργοποιηθεί τα λογισμικά για τη διαδικασία έκδοσης και των παράλληλων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα.

Δείτε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ