Ολόκληρο το πρόγραμμα για φθηνή στέγη—Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Άτοκα δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους κάτω των 40 ετών περιλαμβάνει το σχέδιο για φθηνή στέγη. Το Δημόσιο θα καλύπτει το 75% της αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο ποσό θα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Το εθνικό σχέδιο στέγασης προβλέπει επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου χορήγησης φθηνών στεγαστικών δανείων σε νέους κάτω των 40 ετών, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Eπικρατείας, οι επιτελείς του οποίου έχουν αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ούτως ώστε το σχέδιο να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου θα διαδραματίσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το κονδύλι που θα διαθέσει το Δημόσιο για τη στεγαστική στήριξη των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 700 εκατ. ευρώ και τα δάνεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενα ως εξής:

  • Σε κάθε δάνειο, το 75% της αξίας του θα το καλύπτει το Δημόσιο και το υπόλοιπο 25% θα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό.
  • Το Δημόσιο θα επιδοτεί τους τόκους για το 75% του ύψους του δανείου που θα λάβουν οι δικαιούχοι και για το υπόλοιπο 25% ο τόκος θα πληρώνεται στην τράπεζα.
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ακριβής περίμετρος των δικαιούχων δεν έχει «κλειδώσει», ωστόσο εκτιμάται ότι το μέτρο θα αφορά από 12.000 έως 15.000 ενδιαφερόμενους.
  • Το ύψος του δανείου ανά δανειολήπτη (είτε ατομικά είτε οικογενειακά) δεν θα είναι απεριόριστο, καθώς αναμένεται να υπάρξει ανώτατο όριο, της τάξης είτε των 100.000 ευρώ είτε των 120.000 ευρώ.
  • Θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια με ανώτατο και κατώτατο όριο, χωρίς το ανώτατο να ξεπερνά ένα μέσο εισόδημα με βάση τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.
  • Τα δάνεια θα αφορούν στην αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και την επισκευή αυτής, εφόσον υπάρχει.

Άλλες δράσεις

Το πρόγραμμα στέγασης, με αιχμή τους νέους, θα περιλαμβάνει και άλλες δράσεις και θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από το αποθεματικό του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη διάθεση του τ. ΟΑΕΔ.

Όπως έχει γράψει η «R», οι υπόλοιπες δράσεις-παρεμβάσεις με στόχο τη στήριξη μεγαλύτερων ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες θα ολοκληρώνουν το εθνικό σχέδιο στέγασης για δικαιούχους κάτω των 40 ετών, είναι οι εξής:

  • Η επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται να αφορά και σπίτια που ενοικιάζουν οι φοιτητές.
  • Η μακροχρόνια μίσθωση και εν συνεχεία η αγορά σπιτιού με έκπτωση της τιμής, η οποία (έκπτωση) θα είναι ισόποση με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
  • Η ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη του τέως ΟΑΕΔ με ιδιώτες επενδυτές και εν συνεχεία ο διαμοιρασμός των κατοικιών κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον τ. ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.
  • Συνολικά, στο πρόγραμμα οι όροι επιδότησης και ενίσχυσης θα είναι πιο ευνοϊκοί όταν εργάζονται και οι δύο, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στην ενθάρρυνση-επιβράβευση της απασχόλησης, ενώ για ειδικές κατηγορίες (ζευγάρι με έναν ή με κανέναν εργαζόμενο) θα υπάρξει μέριμνα ακόμη και για απευθείας οικονομική επιδότηση για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

φθηνή στέγη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ