Όλη η ρύθμιση για αξιολόγηση-εξπρές – Κόβονται οι προαγωγές για προϊσταμένους που δεν αξιολογούν

Του Ηλία Μπενέκου

Με σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός ενός μήνα και μεταφέροντας επί της ουσίας την ευθύνη στους προϊσταμένους, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «έλυσε» τελικά τον γόρδιο δεσμό της αξιολόγησης στο Δημόσιο, διαδικασία από την οποία απείχε η πλειοψηφία των υπαλλήλων.

Συνδέοντας ευθέως τη συμμετοχή στην αξιολόγηση με το δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή προϊσταμένων, στο υπουργείο φιλοδοξούν ότι θα «αναθερμάνουν» το ενδιαφέρον των υπαλλήλων, κλείνοντας έτσι ένα ακόμη ανοιχτό ενόψει της έλευσης των δανειστών.

Με απλά λόγια, όποιος αρνηθεί να προχωρήσει σε αξιολόγηση των υφισταμένων του τότε και εκείνος δεν θα μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση δεν αφήνει περιθώρια κωλυσιεργίας σε κανένα από τα στάδια της αξιολόγησης.

Από το υπουργείο εκτιμούν ότι με την συγκεκριμένη τροπολογία θα ξεπεραστεί το μεγάλο εμπόδιο που υπήρξε με αρκετούς προϊσταμένους που μπλόκαραν τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα και στους ίδιους τους υπαλλήλους να προμηθευτούν τα έντυπα για την αξιολόγησή τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου.

Ειδικότερα, βάσει της τροπολογίας που υπογράφουν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι:

– Εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την έναρξη ισχύος ο αξιολογούμενος υποχρεούται να προμηθευτεί και να υποβάλει στον Α’ αξιολογητή την έκθεση αξιολόγησής του συμπληρωμένη κατά το σκέλος που τον αφορά κοινοποιώντας την ταυτόχρονα στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού.

– Εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης από τον αξιολογούμενο, ο Α’ αξιολογητής υποχρεούται να υποβάλει στον Β’ αξιολογητή την έκθεση αξιολόγησης συμπληρωμένη κατά το σκέλος που τον αφορά και να την κοινοποιήσει στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας η διαδικασία δεν αναστέλλεται και η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται απευθείας από τον αξιολογητή Α’, ο οποίος υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης στον Β και κοινοποιεί στην οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών.

– Εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών από την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης από τον Α αξιολογητή, ο Β αξιολογητής υποχρεούται να υποβάλει στην οικεία διεύθυνση την έκθεση αξιολόγησης συμπληρωμένη κατά το σκέλος που τον αφορά. Σε περίπτωση παρέλευσης των προθεσμιών η διαδικασία δεν αναστέλλεται, η έκθεση αξιολόγησης συντάσσεται απευθείας από τον Β αξιολογητή και υποβάλλεται στην οικεία διεύθυνση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 10 ημερών και πάντως εντός ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου.

– Οι αξιολογητές των υπαλλήλων αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφιστάμενων τους, δεν δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων.

– Η προηγούμενη βεβαίωση της τήρησης των υποχρεώσεων από την οικεία Διεύθυνση Προσωπικού ή Διοικητικού συνιστά προϋπόθεση για να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ