Ολάντ: Καμία συμφωνία

Ολάντ: Καμία συμφωνία

 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα, υποδεχόμενος τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, πως “δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη οι όροι” για μια συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

 

Για τον προϋπολογισμό “διαπιστώνουμε πως η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη γιατί αφορά μια αντίληψη της Ευρώπης που βασίζεται στα μάτια μας πάνω στην αλληλεγγύη και στη μεγέθυνση αλλά επίσης και στα εθνικά συμφέροντα. Και είναι εντελώς νόμιμο κάθε αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης να υπερασπίζεται τα δικά του”, δήλωσε ο Ολάντ.

 

“Άρα θα κάνουμε τα πάντα ώστε, κατά το προσεχές (ευρωπαϊκό) συμβούλιο, να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία όμως οι όροι [για μια συμφωνία] δεν έχουν ακόμη, αυτή την ώρα, επιτευχθεί”, πρόσθεσε, στη διάρκεια μιας δήλωσης στο Ελιζέ δίπλα στον Μόντι, υπογραμμίζοντας “το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας” ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ιταλία.

 

“Όμως μας μένουν ακόμη μερικές ημέρες, και φαντάζομαι μια ολόκληρη νύχτα, για να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση”, συνέχισε ο Ολάντ.

 

“Εύχομαι να βρεθεί μια συμφωνία” στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, δήλωσε από την πλευρά του ο Μόντι, εκφράζοντας την ευχή για μια “πιο διαφανή και πιο δίκαιη συμφωνία”.

 

Ο Μόντι σημείωσε πως από το 2011 “η Ιταλία έχει γίνει η χώρα με τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξεύρουν έναν συμβιβασμό στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, έπειτα από την αποτυχία της προηγούμενης συνόδου στα τέλη Νοεμβρίου η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

 

Στη διάρκεια εκείνης της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, είχε προτείνει έναν προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 973 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ).

 

Ωστόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους, τόσο για το ύψος των περικοπών που απαιτούν ορισμένα κράτη-μέλη όσο και για την κατανομή αυτών των μειώσεων των δαπανών σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές.

 

Σύμφωνα με πολλές ευρωπαϊκές πηγές, οι διαπραγματεύσεις αφορούν ένα ποσό 20 έως 25 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπών στον τελευταίο συμβιβασμό που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Νοεμβρίου.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ