Οι εννέα κατηγορίες συνταξιούχων χηρείας που θα πάρουν διπλή αύξηση πάνω από 40%

Διπλή αύξηση άνω του 40% έρχεται για εννέα κατηγορίες συνταξιούχων χηρείας με το νέο καθεστώς που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 50% στο 70% για τους επιζώντες συζύγους σημαίνει καταρχάς αύξηση 40% για όλους, δηλ. για το σύνολο των πάνω από 45.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου. Για εννέα κατηγορίες όμως, η αύξηση θα είναι διπλή καθώς το νέο ποσοστό θα υπολογιστεί επί της παλιάς σύνταξης του θανόντος και όχι επί της επανυπολογισμένης με βάση την εξίσωση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ο νόμος ισχύει από την Παρασκευή 17 Μαΐου όταν δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ.

Αναλυτικά οι χήρες/ χήροι που θα πρέπει να περιμένουν διπλή αύξηση είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη θανόντος, ο οποίος ήταν συνταξιούχος πριν από τον Μάιο του 2016, πέθανε μετά τον Μάιο του 2016 και ανήκε σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

2. Συνταξιούχος του ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, είχε δηλ. συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω.

3. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και πάνω.

4. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.

5. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

6. Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.

7. Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών, δικηγόρος που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

8. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΑΥ που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω

9. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.