Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α Γιάννης Χατζηθεοδοσίου γράφει για την ακρίβεια

Άρθρο Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

Ασταμάτητο είναι το ανοδικό σερί του πληθωρισμού, ο οποίος –όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή- άγγιξε τον Ιούνιο το 12,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 11,3%.

Το μέγεθος του προβλήματος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα επιμέρους στατιστικά στοιχεία για τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε διάστημα ενός έτους. 

Στην ενέργεια οι ανατιμήσεις συνεχίζουν να είναι «εκρηκτικές», με τον ηλεκτρισμό να έχει ακριβύνει κατά 70,4%, το φυσικό αέριο κατά 117,7% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%. 

Πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά των αυξήσεων τόσο στα καύσιμα και τα λιπαντικά, που ανέρχονται στο 45,6%, όσο και στις μεταφορές. Ακριβότερη κατά 32,9% είναι η μεταφορά επιβατών με ταξί, κατά 48,5% η μεταφορά με αεροπλάνο και κατά  20,4% με πλοίο. 

Σημαντικές οι ανατιμήσεις και στα τρόφιμα, με τις τιμές στο ψωμί και τα δημητριακά να έχουν αυξηθεί κατά 15,9%, στα κρέατα κατά 14,9%, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 15,5%, στα έλαια και τα λίπη κατά 24,9% και στα λαχανικά κατά 11,3%.

Η πραγματικότητα και οι δυσκολίες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιο σκληρές από τους αριθμούς. Με βάση την πρόσφατη έρευνα του Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με την Pulse RC, ένας στους πέντε έχει περιορίσει τους τελευταίους μήνες ακόμη και την αγορά βασικών αγαθών, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. 

Αντιμέτωπες με σοβαρούς κινδύνους για τη βιώσιμότητά τους είναι και πολλές επιχειρήσεις, που βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται λόγω της αγοραστικής αδυναμίας των καταναλωτών, και το κόστος λειτουργίας τους να εκτοξεύεται, ενώ παράλληλα καλούνται- χωρίς να έχουν τη δυνατότητα- να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών τους λόγω της 10ετούς περιόδου των μνημονίων, της πανδημίας και της κρίσης ακρίβειας.

Ως πότε θα παρακολουθούμε τον πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, φέροντας σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Τα επιδόματα ανακουφίζουν, μεν, προσωρινά, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά δεν αποτελούν λύση. Χρειάζονται πιο αποτελεσματικά μέτρα, για να περιοριστεί αυτή η «ανηφόρα» της ακρίβειας. Μόνο αν μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, θα δούμε τις τιμές να περιορίζονται και τους πολίτες να παίρνουν ουσιαστική ανάσα. 

Αν δεν ληφθούν αποφάσεις άμεσα, για να ανακοπεί αυτή η ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων, ο χειμώνας θα είναι «ασήκωτος» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ