Ντράγκι: Σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους

«Σε χαμηλή πτήση» θα βρεθεί η οικονομία στην Ευρωζώνη το 2019 χωρίς, όμως, να εισέλθει σε ύφεση. Η εκτίμηση αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την αναγκάζει να κρατήσει τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, συνεχίζοντας ταυτοχρόνως την επεκτατική νομισματική πολιτική.

Όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, «η οικονομία της Ευρωζώνης εμφανίζει μία εικόνα αδύναμης ανάκαμψης». Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε αρνητικές επιδράσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και στα προβλήματα που έχει προκαλέσει το κύμα προστατευτισμού. Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, όπως είπε, ωστόσο, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, συνεχίζει να επιβαρύνει την προοπτική ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιφυλάχθηκε πάντως να απαντήσει στις χθεσινές εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου, Ντόλαντ Τράμπ, περί επιβολής νέων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πολλές φορές υπάρχει διάσταση μεταξύ λόγων και έργων.

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, θα συνεχίσει εκτός από τα χαμηλά επιτόκια να προσφέρει άφθονη φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά και να διατηρήσει αμετάβλητη την αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που διαθέτει, επανεπενδύοντας όσα απ΄αυτά αποπληρώνονται. Μάλιστα, η πολιτική αυτή, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και στα ελληνικά ομόλογα μόλις αυτά επανακτήσουν την επιλεξιμότητά τους, θα συνεχιστεί ακόμη και μετά την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρειαστεί ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων, που έχει επιβάλλει στις τράπεζες. Απαντώντας στην κριτική που έχουν διατυπώσει οι Γερμανοί τραπεζίτες, σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια αυτά ευθύνονται εν μέρη για τη χαμηλή κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων, υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα πρέπει καταρχήν να μειώσουν το υψηλό τους κόστος προχωρώντας, μεταξύ άλλων, σε συγχωνεύσεις.

Αναφορικά με το Brexit, o πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι μία συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, η οποία θα επέτρεπε η έξοδος να γίνει συντεταγμένα και με επαρκή προετοιμασία, αποτελεί μία σαφώς καλύτερη λύση. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα του Brexit δεν κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς διαφέρει ο βαθμός σύνδεσης των οικονομιών τους με αυτή της Μ. Βρετανίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις επερχόμενης ευρωεκλογές, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να «υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να προχωρήσει η ολοκλήρωση της Ευρωζώνης» και τούτο διότι, όπως είπε, το κάθε κράτος μόνο του δεν μπορεί ν΄ ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ