Ντομπρόβσκις: Λεπτή άσκηση η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια

Ξεκάθαρα μηνύματα για το πώς περιμένουν οι θεσμοί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων στέλνει από τη νέα διευρυμένη θέση του ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Ο Ντομπρόβσκις, ο κύριος υπεύθυνος της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εκμεταλλευτεί το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για να μειώσει το χρέος, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει, να αντισταθεί σε πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, ενώ υπογραμμίζει τον κίνδυνο έλλειψης καλών έργων ώριμων για επενδύσεις, προειδοποίηση που ενέχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση ζητά την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις.

Όσον αφορά στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Ντομπρόβσκις ανοίγει συγκρατημένα παράθυρο αισιοδοξίας, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα “λεπτή άσκηση” δεδομένου του υψηλού χρέους που έχει η Ελλάδα.

Για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζει ότι ο “Ηρακλής” δεν αρκεί από μόνος του και “δείχνει” προς την κατεύθυνση που αναμένει να κινηθεί ένα αποτελεσματικό ενιαίο πλαίσιο αφερεγγυότητας με την κατάλληλη επιβολή εγγυήσεων.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής μιλά ακόμη για τις προτεραιότητές του την επόμενη πενταετία και τονίζει ότι “προτεραιότητά του θα είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα νιώσουν την οικονομική ανάπτυξη στην τσέπη τους”.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της συνέντευξης του Ντομπρόβσκις στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

H τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ήταν θετική όσον αφορά αρκετές πολιτικές που προωθεί η νέα κυβέρνηση. Ποιες είναι προτεραιότητες θα προτείνατε στην ελληνική κυβέρνηση; Τι κινδύνους βλέπετε

Πράγματι η έκθεση ήταν γενικά θετική. Μιλάει από μόνη της. Όντως η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων. Με βάση την εμπειρία , αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται να αντισταθεί κανείς στη μεταρρυθμιστική κόπωση που μπορεί να επέλθει κάποια στιγμή συνιστά κίνδυνο. Συμβαίνει δε διότι οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο αλλά χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα.

Ωστόσο βλέπουμε ότι χώρες που μεταρρυθμίστηκαν περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης είναι σήμερα ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Ευρώπη.Πιστεύω ότι και η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει κυρίως επειδή υπάρχουν λίγες χώρες στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να υποστούν τόσα θεμελιώδη “έργα ανοικοδόμησης “ όπως η Ελλάδα.

Ένας άλλος κίνδυνoς είναι η έλλειψη επαρκών καλά προετοιμασμένων, καλών και βιώσιμων έργων, τα οποία να είναι έτοιμα να δεχθούν επενδύσεις. Εξετάζουμε τον κίνδυνο αυτόν στο πλαίσιο των πράσινων επενδύσεων αλλά αυτό ισχύει και για τις επενδύσεις που προέρχονται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να επιταχύνει την ωρίμανση νέων έργων. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Η πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους διαπιστώνει βελτίωση της βιωσιμότητας του. Αποτελεί θετική ένδειξη ότι θα μπορούσε σύντομα η Ελλάδα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021 και το 2022Το ΔΝΤ παρότι εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά το 2031 έχει προτείνει μείωση ακόμη και στο 1,5% .

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα υπερβαίνει σταθερά σταθερά τους δημοσιονομικούς της στόχους, κάτι που είναι θετικό για το χτίσιμο εμπιστοσύνης. Η Επιτροπή αναμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και το 2020. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα επιδιώκει να θέσει ζήτημα ενδεχόμενης μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αρχής γενομένης από το 2021. Ωστόσο αυτό είναι ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν οι πιστωτές . Δεδομένου του υψηλού χρέους που έχει η Ελλάδα μπορώ να πω ότι πρόκειται για λεπτή άσκηση η επαναξιολόγηση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων χωρίς να τεθεί θέμα βιωσιμότητας του χρέους.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.