Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τους φόρους

«Η ισχυρή προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Και αυτό επέλεξε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για τα θέματα οικονομίας στην Ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ήταν εναντίον αυτής της συνταγής, θεωρώντας ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τονίζει, επίσης, ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα είναι ολοκληρωμένα έως τις 24 Μαΐου και διευκρινίζει ότι για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα χρειαστεί προηγουμένως ένας οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.

Σημειώνει ωστόσο, και πάλι ότι από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η συμφωνία για το χρέος δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. «Τώρα βλέπουμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε.

Στέλνοντας δε, ένα μήνυμα στην Αθήνα, σημειώνει ότι «δεν μπορούμε να ελέγχουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης» και προσθέτει:

«Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο ώστε να μη χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Διαβάστε επίσης:

Γιατί Γερμανοί επιχειρηματίες κινούνται δικαστικά κατά της ΕΚΤ

Οι 10 φόροι – σοκ που φέρνει το νέο πολυνομοσχέδιο

Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνουν ομαδικές απολύσεις

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ