Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για χρέη και «διορθώσεις» στον εξωδικαστικό – Αναλυτικά τα 7 μέτρα στήριξης

Τα επτά νέα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αφορούν σε συνταξιούχους, οφειλέτες και αγρότες.

Συνταξιούχοι: Έως το τέλος Μαρτίου η έκτακτη ενίσχυση – Ποιοι θα λάβουν 200- 300 ευρώ
  1. Έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους

Έως τέλος Μαρτίου θα δοθεί εφάπαξ η έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους που δεν «είδαν» αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς ή είχαν αύξηση μικρότερη του 7,75%  Η έκτακτη ενίσχυση αφορά σε περισσότερους από  1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση.

  1. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Παρατείνεται για άλλους 6 μήνες η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ που έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούλιο του 2023 και αφορά σε μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α.

  1. Επιστροφή φόρου κατανάλωσης στους αγρότες

Συνεχίζεται για όλο το 2023 με δημοσιονομικό κόστος 76 εκατ. ευρώ.

  1. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων

Επιδιώκουμε να επιταχύνουμε την καταβολή τους μέσω του ΕΛΓΑ με κόστος 120 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

  1. Επέκταση επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στα 200 ευρώ από 150 ευρώ

Αφορά σε εργαζόμενους στην υγεία, το πυροσβεστικό σώμα και διευρύνονται οι κατηγορίες με ανακοινώσεις που θα κάνουν τα αρμόδια υπουργεία. Το μόνιμο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ

  1. Ρυθμίσεις χρεών

Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων: Για όσους έχουν χάσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις. Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερείσπραξη αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Αυτό προκαλεί αναστολή κατασχέσεων.

Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις ή και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες δημιουργείται νέο σχήμα:

Οφειλές που καθίστανται ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου μπορούν να ενταχθούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο των 12 δόσεων ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει για τις 24 δόσεις.

  1. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

«Με  ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, γίνεται υποχρεωτική η αιτιολόγηση της μη ρύθμισης που επιβάλλει ο αλγόριθμος. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Ακόμη διευρύνεται  το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο.

Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, ενώ καταργείται η ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις. Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ