Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με ομόλογα εντός του 2014

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με ομόλογα εντός του 2014

H σταθερή διολίσθηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί ποσοτικής χαλάρωσης στις αγορές, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μία νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο Λονδίνο υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) τα οποία και βολιδοσκοπούν τις προθέσεις ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται μία έκδοση επταετούς ομολόγου, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι η επόμενη ελληνική απόπειρα θα υλοποιηθεί προς το τέλος του φθινοπώρου. Στην αντίπερα όχθη, είναι θέμα ημερών η επανέκδοση του τριετούς και πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκαν εντός του τρέχοντος έτους.

Επανεκδόσεις

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό που πρόκειται να αντληθεί μέσω των επανεκδόσεων θα φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι οι τίτλοι να ανταλλαγούν με έντοκα γραμμάτια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κατά κύριο λόγο εγχώριες τράπεζες. Με την κίνηση αυτή, όπως λένε στον ΟΔΔΗΧ, θα διευκολυνθεί η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς και θα αποκλιμακωθούν τα επιτόκια. Πιο αναλυτικά, μετά τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι, αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές προεξοφλούν ότι εντός των προσεχών μηνών η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων.

Γι΄ αυτό και χθες συνεχίστηκε η διολίσθηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, ενώ ο ισχυρός αντίκτυπος των τοποθετήσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ οδήγησε το ευρώ σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 1,3196 δολάρια. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έκανε χθες χαμηλό στο 5,609% από 5,687% προχθές και ανάλογη τάση παρατηρήθηκε στις αποδόσεις των γερμανικών, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων. Οπως γίνεται αντιληπτό, η σαφής βελτίωση του κλίματος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μία νέα, την τρίτη από τις αρχές του χρόνου, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με ομολογιακή έκδοση.

Πηγή: Έθνος 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ