Μητσοτάκης: Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί – Τι είπε για τη μείωση του ΦΠΑ

Αρνητικός εμφανίστηκε στο ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε κάποια είδη πρώτης ανάγκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο “Ενώπιος Ενωπίω”.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να μην έχουμε από τον Ιανουάριο φαινόμενα εκτροχιασμού της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική προσαρμογή το 2022, δεν θα υπήρχαν πάντα οι εποχές όπου θα μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά ελλείμματα. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε παρέμβαση θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους των εσόδων θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι μπορούμε να την υποστηρίξουμε.

Επίσης, θέλω να σας πω ότι μια τέτοια παρέμβαση, εάν την επέλεγε η κυβέρνηση τελικά, θα έπρεπε να ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι η μείωση του ΦΠΑ θα έφτανε τελικά στον καταναλωτή και δεν θα χανόταν μέσα στην αξιακή αλυσίδα” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προθέσεις μας να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο μέτρο διότι ακόμα είμαστε Ιανουάριο, καλά-καλά δεν έχει κλείσει ο Ιανουάριος, πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού” είπε ο Πρωθυπουργός.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς εάν θα δούμε νέες φοροελαφρύνσεις και τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: “Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων μηνών.  Εκτιμούμε ότι για τους πιο πολλούς συμπολίτες μας θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Για κάποιους, επειδή υπάρχει μια σύνδεση πια -δίκαιη και σωστή- με τις αντικειμενικές αξίες, θα υπάρχει αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Ειδικά για κάποιες πολύ ακριβές περιοχές ή σε κάποια πολύ τουριστικά νησιά.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες ως προς τη μείωση της φορολογίας. Θα διαπιστώσετε ότι το 80% των μειώσεων φόρων για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί έχουν ήδη υλοποιηθεί.  Αλλά μένει ακόμα ένα κομμάτι το οποίο θα έχει και αυτό, εκτιμώ, υλοποιηθεί πριν τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στο τέλος της τετραετίας”.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια

“Αν είχαμε σήμερα περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα. Όμως επειδή ξέρετε η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση και καθορίζεται πάντα από αυτό το οποίο οι ειδικοί αποκαλούν οριακή τιμή του συστήματος. Από τη στιγμή που ακόμα χρειαζόμαστε φυσικό αέριο -και θα το χρειαζόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα- αν το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλό θα συμπαρασύρει όλες τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανάποδο, θα σας έλεγα: το γεγονός ότι ήμασταν πρωταγωνιστές στην απανθρακοποίηση μας έδωσε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε, ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σημαντικότατους πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε νέες καλύτερες δουλειές για τους πολίτες που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

Είχα βρεθεί στην Κοζάνη, πέρασα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ωρη διαδικασία διαβούλευσης συνομιλώντας με τους φορείς, εξηγώντας το σχέδιό μας. Και υπάρχει πιστεύω, μετά το αρχικό σοκ, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα σε αυτές τις περιοχές τελικά θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν όσο ήμασταν εξαρτημένοι από το λιγνίτη” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, αναφερόμενος επίσης στην ακρίβεια, είπε ότι είναι εισαγόμενη και οφείλεται πρωτίστως στις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, που συμπαρέσυραν και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά, και τώρα και επιχειρήσεις, επιδοτώντας ένα μέρος της αύξησης. Μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση; Όχι, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Μπορούμε να καλύψουμε όμως ένα σημαντικό μέρος. Το κάναμε για τα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες του ’21, θα το κάνουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η μεγάλη αναταραχή στην αγορά ενέργειας.

Επεκτείναμε το μέτρο και για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο γιατί καταλαβαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται αλλά γιατί οι επιχειρήσεις εάν δεν στηριχθούν στον τομέα του ενεργειακού κόστους πολύ απλά θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θέλουμε να το κάνουμε.

Άρα, για πρώτη φορά θα δουν οι επιχειρήσεις, μέσα στο μήνα Ιανουάριο, να επιδοτείται από το κράτος το 50% της αύξησης. Το τονίζω, δεν μπορούμε να καλύψουμε όλη την αύξηση. Αλλά η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, διπλάσια στην περίπτωση των επιχειρήσεων εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Εκτιμούμε ότι η αναταραχή αυτή θα είναι πιο έντονη τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 και μετά θα αποκλιμακωθεί το πρόβλημα καθώς μειώνεται και η ζήτηση για φυσικό αέριο. Και, ναι, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε αυτή την πολιτική επειδή για την στήριξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιούμε έσοδα τα οποία προέρχονται από τους ρύπους τους οποίους δημοπρατούμε. Άρα, δεν χρησιμοποιούμε έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπάρχει λοιπόν ένα ταμείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο το αξιοποιούμε πλήρως για να μπορέσουμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και θέλω να επισημάνω ότι αυτή η έκπτωση θα φαίνεται και στους λογαριασμούς. Βλέπει ο άλλος μια σημαντική αύξηση, θέλω να καταλαβαίνει με το που βλέπει το λογαριασμό…”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ