Μία γρήγορη συμφωνία για την Ελλάδα επιθυμεί ο Σαπέν

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ευχήθηκε από τη Λισαβόνα να υπάρξει μια “γρήγορη συμφωνία” για το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι μια έξοδος της Αθήνας από το ευρώ θα ήταν “καταστροφή για την Ελλάδα” και ταυτοχρόνως “πρόβλημα για την ευρωζώνη”.

Από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει “γρήγορα” μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). Η συμφωνία αυτή θα πρέπει “να ολοκληρώνει το προηγούμενο πρόγραμμα αλλά επίσης και να προετοιμάζει τη συνέχεια δεδομένου ότι η Ελλάδα θα παραμείνει, σε κάθε περίπτωση, μια ευπρόσβλητη χώρα”, είπε.

“Θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη”, πρόσθεσε ο Σαπέν μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Θα ήταν επίσης “ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, ακόμη κι αν σήμερα είμαστε πολύ πιο ισχυροποιημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”, συνέχισε.

“Η ευρωζώνη δεν φτιάχτηκε για να περισταλεί αλλά για να επεκταθεί. Μέσα σε έξι μήνες άλλαξαν πολλά πράγματα, προς το καλύτερο. Η Ευρώπη πάει καλύτερα, πολλές από τις χώρες μας πάνε καλύτερα, η Γαλλία τα πάει πολύ καλύτερα”, επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η Πορτογαλία κατέβαλε πολλές προσπάθειες” οι οποίες της επέτρεψαν “να βγει από το πρόγραμμα και να απευθύνεται πλέον απευθείας στις αγορές”, σχολίασε επίσης ο Γάλλος υπουργός σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα θα έχει κάποιες δυσκολίες να το κάνει αμέσως”.

Η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας, ύψους 78 δισ. ευρώ, τον Μάιο του 2014 και σταδιακά ανακτά την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.

 

Διαβάστε επίσης:

Η έκκληση του Ντράγκι προς τις χώρες της Ευρωζώνης

Η Κομισιόν εξετάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες

Handelsblatt: Νέα χρήματα για την Ελλάδα; Ναι αλλά…

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.