Μέτρα για ρεύμα: Διευκρινίσεις Σκρέκα στον Realfm 97,8

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα για το ρεύμα.

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην Κάτια Μακρή είπε ότι “”το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας είναι το κόστος της ενέργειας. Η εκκαθάριση πάντα δείχνει την απόλυτη τιμή της ενέργειας που καλούμαστε να πληρώσουμε. Άρα, από τους επόμενους εκκαθαριστικούς ήδη θα αρχίσουν να βλέπουν μειωμένες τιμές στην ενέργεια οι καταναλωτές, γιατί και από τον Απρίλιο συγκεκριμένα έχουμε αυξήσει τις επιδοτήσεις και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και από 1 Ιουλίου και μετά θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός που αποσυνδέει την τιμή λιανικής από το φυσικό αέριο, αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, οπότε σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο οι λογαριασμοί του ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά και για 1.250.00 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μειωθούν σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα”.

“Η επιστροφή που ανακοινώθηκε αφορά τις κύριες κατοικίες, δηλαδή για 4.200.000 παροχές κύριων κατοικιών, όπου εκεί πραγματικά κάποιοι όλο αυτό το διάστημα θέρμαιναν τα σπίτια τους με ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση από 300 κιλοβατώρες που επιδοτούσαμε δραστικά, ερχόμαστε και τους επιστρέφουμε το 60% της αύξησης που δεν καλύφθηκε με τις μέχρι τώρα επιδοτήσεις” διευκρίνισε.

“Για 1.250.000 επιχειρήσεις που έχουν παροχή ισχύος μέχρι 35 kva και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, έχουμε ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα και επιδοτούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφούμε το 80% της αύξησης και εκεί έχει ήδη ξεκινήσει η αναδρομική επιστροφή ποσοστού της αύξησης των μηνών Ιανουαρίου έως Μαρτίου” περιέγραψε.

“Τα 600 ευρώ είναι μια επιδότηση για αύξηση κατανάλωσης που σχεδόν προσεγγίζει τις 600-800 κιλοβατώρες τον μήνα, δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτή που επιδοτούσαμε μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Άρα θεωρούμε ότι καλύπτει θα έλεγα 95 στα 100 νοικοκυριά” πρόσθεσε.

“Το 70% της κατανάλωσης επιδοτείται μέχρι σήμερα. Τώρα, παγιώνουμε την οικονομική ενίσχυση και σταθερά πλέον βάζουμε ένα πλαφόν στην αύξηση με τρόπο που να απορροφούμε το 80% έως 85% της ανατίμησης. Αυτό κάνουμε από εδώ και πέρα” τόνισε ο υπουργός.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ