Με το χέρι στη βρύση της ρευστότητας ο Ντράγκι

Με το σταγονόμετρο αναμένεται να αυξήσει η ΕΚΤ αύριο τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσα από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) .

Ο Μάριο Ντράγκι επικεφαλής της «ανεξάρτητης» ΕΚΤ χρησιμοποιεί τη βρύση έτσι ώστε να συμβαδίζει με την ένταση των πιέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδας –  δανειστών, αλλά παραμένει γρίφος η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για το «κούρεμα» των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο και μειωθεί περαιτέρω η αξία των ενέχυρων, θα αποτελέσει ακόμα ένα χτύπημα κάτω από τη μέση, ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική πλευρά. Οι εκβιασμοί για συμφωνία σπρώχνουν τώρα τις προθεσμίες προς τις 14 Ιουνίου, αφού την επομένη μέρα στις 15/6 συνεδριάζει το Euroworking Group και στις 18/6 το Eurogroup. Αλλά τίποιτε δεν είναι δεδομένο.

Oι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται και ορισμένοι οίκοι (JP Morgan, Moody’s) μιλούν ακόμα και για αύξηση της πιθανότητας επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων

To όριο του ELA έχει φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της να αποφασίζει άνοιγμα της ρευστότητας κατά 200 εκατ ευρώ και 500 εκατ ευρώ, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα πιθανή επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, έκανε λόγο το μέλος της κεντρικής τράπεζας, Ερκί Λικάνεν, ομολογώντας στην ουσία πως η «ποσοτική χαλάρωση» θα χρειαστεί να παίζει το «μαξιλάρι» σε μια ευρωζώνη που πασχίζει να ξεφύγει από τις υφεσιακές πιέσεις μετά το κραχ του 2007-8.

 

Δείτε επίσης:

“Ο Βαρουφάκης θέλει νέο σχέδιο Μάρσαλ”

JP Morgan – Moody’s: Πιο κοντά οι έλεγχοι κεφαλαίων

Ο Ντράγκι πήρε το… όπλο του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ