«Μαχαίρι» στο επίδομα υψηλής επικινδυνότητας-Ποιους αφορά

«Μαχαίρι» στο επίδομα υψηλής επικινδυνότητας-Ποιους αφορά

Έντονη δυσαρέσκεια, αναστάτωση κι αντιδράσεις προκαλεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας η φορολόγηση του επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας, το οποίο εντάσσεται στα συνολικά εισοδήματα των στελεχών που το δικαιούνται.

Η αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησής τους από τις αρχές του 2014 επιφέρει απώλειες που πιθανόν να φθάσουν στο 50% του επιδόματος, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ένστολοι διεκδικούν εν μέρει αποκατάσταση στους μισθούς και τις συντάξεις μετά τη δικαίωση τους από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι και το τέλος του 2013 το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας που δίδεται στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, στους υποβρύχιους καταστροφείς, στους ναρκαλιευτές και τους αλεξιπτωτιστές αλλά και στους άντρες των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ» και της ΜΥΑ/ΛΣ των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και σε άλλες ομάδες του Δημοσίου, όπως τα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, υπόκειτο σε φορολόγηση για το 35% του ποσού και το υπόλοιπο 65% ήταν αφορολόγητο (αυτό ισχύει τουλάχιστον στις Ένοπλες Δυνάμεις).

Για έναν πιλότο μαχητικού αεροσκάφους (Α1 κατηγορίας) το επίδομα επικινδυνότητας φθάνει τα 8.000 ευρώ το εξάμηνο, έχοντας ήδη υποστεί κρατήσεις ύψους 1.600 ευρώ. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες με μικρότερα ποσά. Πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για όλους τους δικαιούχους που καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο ή παίζουν τις ζωές τους κορόνα γράμματα.

Ανατροπή

Η κυβέρνηση με τον νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος (Ν. 4172/2013) ανατρέπει τα έως το τέλος του 2013 δεδομένα, εντάσσει το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας στο σύνολο των αποδοχών και τους φορολογεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2014 βάσει της υψηλής κλίμακας. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες που θα  υποστούν θα είναι τεράστιες και μπορεί να φθάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 50% του επιδόματος.

Για παράδειγμα, ένας σμήναρχος που λαμβάνει σήμερα 14.400 ευρώ πτητικό επίδομα το έτος, πέραν των 2.800 ευρώ που πληρώνει φόρο, θα κληθεί να δώσει στην εφορία άλλα 5.500 ευρώ.

Οι ένστολοι μιλούν για «ύπουλο» χτύπημα της κυβέρνησης σε μια συγκυρία που υποτίθεται πως μεριμνά για την αποκατάσταση των αδικιών. Ορισμένοι κάνουν λόγο για μαζικές παραιτήσεις αν η κυβέρνηση επιμείνει στο νέο καθεστώς φορολόγησης.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ