Market Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για αιτήσεις – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν και τι ποσά θα λάβουν

Ενεργή από αύριο η πλατφόρμα του Market Pass για όσους δεν υπέβαλαν αιτήσεις στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και για παλιούς δικαιούχους που επιθυμούν να αλλάξουν τρόπο καταβολής της ενίσχυσης: Μάλιστα, οι «παλιοί» μπορούν να διεκδικήσουν «φουσκωμένα» ποσά, καθώς αν στις προηγούμενες πληρωμές είχαν πάρει τα χρήματα του market pass μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών, αποκτούν το δικαίωμα να ζητήσουν να τους καταβληθεί η ενίσχυση στην ψηφιακή κάρτα.

Η κακοκαιρία Daniel «παγώνει» το market pass – Όσα είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τι αλλάζει με αυτή την κίνηση; Αν αιτηθούν το market pass να τους χορηγηθεί «ψηφιακά» -και όχι πάλι στον τραπεζικό τους λογαριασμό- θα πάρουν αυξημένα ποσά -σε σχέση με εκείνα που εισέπραξαν στον προηγούμενο κύκλο- κατά 20%.

Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ – «Ναι» στο επίδομα προσωπικής διαφοράς, τέλος το Market Pass

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass ως εξής:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, όμως λαμβάνουν 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Ποιοι θα δουν «φουσκωμένο» market pass

Οι «παλιοί» δικαιούχοι λοιπόν εάν τώρα θελήσουν η καταβολή των ποσών που τους αναλογούν να γίνει μέσω άυλης κάρτας θα λάβουν το 100% της ενίσχυσης και όχι το 80%!

Τα ποσά που χορηγούνται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα είναι τα εξής:

  • 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Οι «παλιοί» δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, είτε εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Η διαδικασία για την αίτηση και οι προθεσμίες

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση στο παρελθόν και έχουν λάβει είτε τα χρήματα στον λογαριασμό τους είτε το voucher δεν χρειάζεται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Εντούτοις, όπως προαναφέρθηκε παλιοί δικαιούχοι που είχαν επιλέξει την καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό με πέναλτι 20%, τώρα θα μπορούν λάβουν το 100% επιλέγοντας άυλη ψηφιακή κάρτα.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ, από σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023:

α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023

β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Πού μπορεί να αξιοποιηθεί το market pass

Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass, είναι:

  • Παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS). Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ