Χατζηδάκης στον ΑΝΤ1: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ – «Ναι» στο επίδομα προσωπικής διαφοράς, τέλος το Market Pass

Θα χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατ. ευρώ λόγω της κακοκαιρίας Daniel αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Θα χρειαστεί για την κάλυψη των άμεσων αναγκών να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή. Θα είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών. Υπολογίζουμε ότι τα 450 εκατ. ευρώ θα είναι δράσεις κρατικής αρωγής και τα 150 εκατ. ευρώ θα είναι για την κάλυψη των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η οικονομία μας έχει ισχυροποιηθεί σε σχέση με το 2019 γι’ αυτό έχουμε και τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, αλλά δεν είμαστε ούτε Σουηδία ούτε Ελβετία. Πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της αναγκαίας κοινωνικής ευαισθησίας και στην ανάγκη να έχουμε μια σοβαρή οικονομική πολιτική που να αντέχει στον χρόνο. Έτσι θα προχωρήσουμε και προφανώς αυτό θα έχει αντανάκλαση στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ είναι αδιαπραγμάτευτος, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας και πως θα ήταν σφάλμα να ζητηθεί από την Κομισιόν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, διότι θα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να ξανακυλά στην κρίση.

Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε ότι το επίδομα της προσωπικής διαφοράς θα δοθεί στους συνταξιούχους κανονικά. «Δεν ξέρω αν θα δοθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο» διευκρίνισε. Σχετικά με την αύξηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είπε ότι επίσης θα δοθεί, καθώς ήταν δέσμευση της κυβέρνησης.

«Εκείνο που πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους είναι το market pass. Ξέρω ότι στενοχωριούνται όσοι μας ακούνε, αλλά πρέπει να κρατήσουμε μια ισορροπία», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. Για το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί και εφέτος ό,τι έγινε πέρυσι. Τέλος, σχετικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει έλεος με την αισχροκέρδεια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ