Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες – Συνεχής ενημέρωση – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.

 

Οι “όροι” του Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα

Αυξάνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με επιστολή που απέστειλε στο Brussels Group και το γερμανικό κοινοβούλιο, με την οποία περιγράφει τα στάδια που πρέπει να προηγηθούν πριν αποταμιευθεί βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, την επιστολή έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Welt την ώρα που ξεκινούσε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει ότι για να δοθεί παράταση στην Ελλάδα πρέπει να το ζητήσει επίσημα η ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση συμφωνίας, αναφέρει ο Σόιμπλε, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει πρώτα να τη ψηφίσει και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Με δεδομένο ότι η τελευταία συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου είναι στις 29/6 θα χρειαστεί μία έκτακτη συνεδρίαση, την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει το ίδιο το γερμανικό κοινοβούλιο. 

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής – Η ΦΩΤΟ μέσα από την αίθουσα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Δείτε τη φωτογραφία που ανέβαζε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα κάθεται δίπλα στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. 

Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγή φωτογραφιών ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η απάντηση του Βαρουφάκη στον Σόιμπλε για το capital control

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη όταν άκουσε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτείνει capital control.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να επιβληθεί στην Ελλάδα «με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο».

«Δεν είμαστε νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο» φέρεται να δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλούνται οι Financial Times.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times

 

Capital control πρότεινε ο Σόιμπλε

«Βόμβα» δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκαλύπτουν οι Financial Times, σύμφωνα με το MEGA.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, ζήτησε να μπουν περιορισμοί στην χρηματοδότηση μέσω του ELA εκτός και αν επιβληθούν capital controls, δηλαδή έλεγχοι κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες. Την πρόταση του Σόιμπλε φαίνεται ότι είδε θετικά και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Ο Σόιμπλε και ο Νούναν, σύμφωνα με τους Financial Times υποστήριξαν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αιμορραγεί και με κάποιο τρόπο πρέπει να σταματήσει αυτή η αιμορραγία.

 

 Δείτε τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση 

Το έγγραφο με τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η Ελλάδα και την κοστολόγησή τους αποκάλυψε μέσω Twitter δημοσιογράφος της ολλανδικής εφημερίδας Volkskrant. 

 

 

 

Ρέντσι: Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματτέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Μ. Ρέντσι. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στο θέμα της οικονομίας, αλλά και στο «τί είδους κοινότητα θέλουμε για το μέλλον μας».

«Έχουμε δεσμευθεί έτσι ώστε να φτάσουμε όλοι μαζί σε μία συμφωνία», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

 

Σταθάκης: Αναμένουμε μια θετική ανακοίνωση απόψε 

Μια “πολύ θετική ανακοίνωση” αναμένει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης να εκδοθεί μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, καθώς όπως είπε στην τηλεόραση του BBC οι πιστωτές της Ελλάδας αποδέχτηκαν τις νέες προτάσεις της Αθήνας ως βάση συζήτησης.

“Αποδέχτηκαν ότι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνιστούν το κατάλληλο πλαίσιο εργασίας και, με κάποιες τροποποιήσεις που θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες ημέρες, θα φτάσουμε σε μια ικανοποιητική τεχνική λύση”, είπε ο Έλληνας υπουργός.

“Αναμένουμε μια πολύ θετική ανακοίνωση απόψε η οποία θα υπογραμμίζει επίσης τα σημεία ή τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφερόμενος στις νέες προτάσεις της Ελλάδας ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν “νέοι φόροι στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους” αλλά δεν θα πειραχθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. “Η κόκκινη γραμμή είναι να μην υπάρξουν νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και πιστεύω ότι παρέχουμε εναλλακτικές προτάσεις που θεωρούνται αποδεκτές”, κατέληξε.

 

Πρόεδρος Λιθουανίας: Η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πάρτυ αλλά πρέπει να πληρώσουν άλλοι

“Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να κάνει πάρτυ, όμως ο λογαριασμός πρέπει να πληρωθεί από κάποιον άλλο” έγραψε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. 

 

 

Σουλτς: Δείξαμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα

«Ίσως όχι σήμερα, αλλά τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να βρούμε ένα τελικό συμπέρασμα. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, όμως τελικά θα βρούμε μία λύση, εάν από όλες τις πλευρές υπάρχει μία κίνηση», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόσθεσε: «Έχω την εντύπωση ότι τις τελευταίες μέρες, οι Θεσμοί  έχουν δείξει προς την Ελλάδα ότι η ευρωπαϊκή χείρα τους έχει προταθεί και τώρα απομένει στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα αναγκαία βήματα  και να αποδεχθεί αυτή τη χείρα.

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

Οι θεσμοί δεν δέχθηκαν την υπογραφή του Βαρουφάκη

Το βράδυ της Κυριακής η Ελλάδα έστειλε νέα πρόταση προς τους θεσμούς. Όταν όμως το email εστάλη, η ελληνική πλευρά έλαβε ένα μήνυμα που έγραφε ότι δεν ήταν αυτή η σωστή πρόταση.

Το πρόβλημα ήταν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλη Σπινθουράκη, ότι το κείμενο  έφερε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και όχι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Τελικά η πρόταση εστάλη με την υπογραφή του Πρωθυπουργού.

Ολάντ: Απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση

«Τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες θα έλεγα καλύτερα, έγινε πρόοδος. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε νέες προτάσεις, πιο συγκεκριμένες και πιο ισχυρές. Αυτό απαίτησε μεγάλη προσπάθεια και βεβαίως συναίνεση. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της και εμείς τώρα πρέπει να μελετήσουμε αυτές τις προτάσεις», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη άφιξη του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

«Απόψε δεν θα υπάρχει επίσημη απόφαση, όμως λογικά θα ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», κατέληξε ο  Ολάντ.

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

Μέρκελ: Μετά το Eurogroup δεν έχουμε βάση για την επίλυση

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα θα συζητήσουμε για την Ελλάδα. Μετά το Eurogroup δεν έχουμε βάση για την επίλυση. Εμείς θα συζητήσουμε και θα δούμε συμβουλευτικά τι μπορούμε να πούμε», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την άφιξης της για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

Σόιμπλε: Στην ουσία δεν λάβαμε προτάσεις 

«Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστικές προτάσεις από την τελευταία εβδομάδα», τόνισε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,  Βολφγκάνγκ Σόιμπλε, νωρίτερα, κατά την άφιξη του στο Eurogroup.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha

 

Τουσκ: Να τελειώσει το πολιτικό παιχνίδι

“Ο χρόνος τελειώνει, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας. Πρέπει να βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα και σέβομαι εξίσου τους φορολογούμενους σε όλες τις χώρες” δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής.

“Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι οι πρώτες πραγματικές προτάσεις εδώ και πολλές  εβδομάδες” είπε. “Απαιτείται αξιολογηση και περαιτέρω δουλειά”, σημείωσε. 

“Όλα τα μέλη που συμμετέχουν της διαπραγμάτευσης πρέπει να σεβαστούν το ένα το άλλο. Το να παίζουμε παιχνίδια δεν οδηγεί πια πουθενά. Δεν μπορεί να υπάρξει πια πολιτικό παιχνίδι”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Ντράγκι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Αμέσως μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

ΔΝΤ: Παραλάβαμε τις ελληνικές προτάσεις και τις αξιολογούμε

Κανένα σχόλιο δεν θέλει να κάνει σε αυτή τη φάση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείογια τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μόνο που επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ είναι ότι πριν από λίγο παρέλαβαν τις ελληνικές προτάσεις και τώρα τις αξιολογούν.

Αμερικανική πρωτοβουλία και επαφές με Τσίπρα και Ντάισελμπλουμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Λιου, επανέλαβε στον Πρωθυπουργό ότι το αμερικανικό υπουργείο παραμένει σε επαφή με όλες τις πλευρές παρακολουθώντας την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Λιου ενημερώθηκε και για τις πρόσφατες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας. Τόνισε ότι είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μία σοβαρή κίνηση για να επιτευχθεί ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός με τους δανειστές και είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα προκαλούσε άμεσα μεγάλη δυσκολία στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις που θα δημιουργήσουν τη βάση συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και ότι και οι ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πράξουν από την πλευρά τους αυτό που τους αναλογεί.

Ο Τζακ Λιου ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις τελευταίες εξελίξεις και σύμφωνα με την ΕΡΤ, έδωσε έμφαση στην άμεση ανάγκη η Ελλάδα να συμφωνήσει σε συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, παρότρυνε τον Ντάισελμπλουμ να συνεχίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους ώστε να βρει το δρόμο που θα την βοηθήσει να επανέλθει στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ – ΦΩΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Η φωτογραφία από τον λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο Twitter. Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Τουσκ εμφανίζονται χαμογελαστοί. 

Τι αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup

Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας αποτελούν ένα θετικό βήμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.

“Το Eurogroup πραγματοποίησε μια σύντομη συνεδρίαση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται το βράδυ. 

Το Eurogroup καλωσόρισε σε γενικές γραμμές τη νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί, πριν από το Eurogroup και θεώρησε ότι αποτελεί θετικό βήμα για τη διαδικασία. 

Το Eurogroup, ζήτησε από τους θεσμούς να ξεκινήσουν την ανάλυση των νέων προτάσεων και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες, με σκοπό να υπάρξει μια  τελική συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup ίσως πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα” σημειώνεται. 

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λιου

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες συζήτησαν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 18.30 με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες και στις 19.00 με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

“Επαρκής η ελληνική πρόταση” – Ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες

«Πρέπει να κρατήσουμε τρία στοιχεία από την συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θάνος Αθανασίου στον Real Fm 97,8  στην εκπομπή των Στάθη Σταυρόπουλου και Αργύρη Ντινόπουλου και πρόσθεσε:

«Το πρώτο είναι ότι από αυτό το λεπτό και μετά αρχίζουν και συνεδριάζουν οι τεχνικοί θεσμοί για να φτιάξουν την πρόταση σε τεχνική βάση. Θα χρειαστεί εντατική δουλειά.  Το δεύτερο σημείο που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ελληνική πρόταση είναι μια επαρκής βάση για να αρχίσουν να μιλάνε, άρα μιλάμε για συμπληρώματα της ελληνικής πρότασης. Και τρίτον έχουμε  ένα νέο Eurogroup στο τέλος της εβδομάδας για να επικυρώσει την πρόταση».

 

Ακούστε το ηχητικό

 

 

 

Ο Βαρουφάκης αποχώρησε από το Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε επίσης κάποια δήλωση προσερχόμενος στο Eurogroup.

Μοσκοβισί: Οι ελληνικές προτάσεις είναι μία καλή βάση εργασίας – ΒΙΝΤΕΟ

«Λάβαμε πολύ αργά τις προτάσεις αυτές», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Ρίξαμε μια πρώτη ματιά. Θεωρούμε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση εργασίας, αλλά απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Οι θεσμοί θα ξεκινήσουν αμέσως εργασία, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική πλευρά».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Ντάισελμπλουμ: Θετικό βήμα οι ελληνικές προτάσεις – Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία – ΒΙΝΤΕΟ

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και τόνισε ότι οι θεσμοί πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις ελληνικές αρχές ώστε «να φθάσουμε σε μία συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας».

«Δεδομένου του πολύ λίγου χρόνου που είχαν οι θεσμοί δεν μπόρεσαν να κάνουν εις βάθος αξιολόγηση της ελληνικής  πρότασης» ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε:

«Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να συνεργαστούν πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες και να δουλέψουν πάνω σε έναν κατάλογο προτεραιοτήτων ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας».

«Οι εργασίες ξεκινούν άμεσα και αν όλα πάνε καλά το Eurogroup θα συνέλθει και πάλι αυτή την εβδομάδα», κατέληξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε: «Μην προτρέχετε, δεν έχουμε ακόμα συμφωνία».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

 

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στην εβδομάδα.

Ντομπρόβσκις: Νέα συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες μέρες 

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς μέρες, σύμφωνα με όσα έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έγραψε χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά από κοινού με τα θεσμικά όργανα. Το Eurogroup θα συγκληθεί εκ νέου αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε μάι συμφωνία τις επόμενες μέρες».

 

 

Το tweet του ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας μετά το Eurogroup

«Το Eurogroup ολοκληρώθηκε. Οι εργασίες συνεχίζονται» έγραψε στο twitter ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

“Ολοκληρώθηκε το Eurogroup” μεταδίδουν οι ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές  από τις Βρυξέλλες.

 Κυβερνητικές πηγές: Οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές 

Ικανοποιημένες από το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που είχε σήμερα στιςΒρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης, δήλωναν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως υπογράμμιζαν πρωταρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης για την ελληνική οικονομία λύσης που θ’ αποσκοπεί στην προστασία των πτωχότερων και μεσαίων εισοδημάτων, καθώς και η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.ά.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν θετικά δεκτές από τους Ευρωπαίους ιθύνοντες, σημειώνοντας ωστόσο ότι δε θα πρέπει ν’ αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που άρχισε στις Βρυξέλλες.

Ως προς το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση δε θέλησαν να επεισέλθουν σε λεπτομερή ενημέρωση σημειώνοντας ότι δεν έχει ακόμα περατωθεί η φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι βασική επιδίωξη της Ελλάδας στην παρούσα φάση είναι να συνοδευτεί η επίτευξη της συμφωνίας με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, η έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 500.000 ευρώ κέρδη, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Αναφερόμενες στα ενδεχόμενα προβλήματα στις τράπεζες, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα και ότι υπάρχει καλή συνεργασία της ΕΚΤ και της ΤτΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σέλινγκ: Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα σε δύο-τρεις ώρες

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα σε δύο-τρεις ώρες αντιθέτως εκτίμησε πως αν στο προηγούμενο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης είχε καταγραφεί πρόοδος σήμερα τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα για όλους».

Επίσης εκτίμησε πως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας σήμερα θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα.

Επίσης τόνισε με έμφαση πως ακόμη δεν έχει δει τη νέα ελληνική πρόταση ώστε να τις αξιολογήσει.

Χαμηλές προσδοκίες για μία συμφωνία στο Eurogroup

Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα,προειδοποίησαν πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από μία έκτακτη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

“Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα”, δήλωσε ο ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ προτού συμμετάσχει σε μία σύνοδο του Eurogroupτην οποία θα ακολουθήσει μία σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο Ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει “πολύ λίγες προσδοκίες”, εξηγώντας πως “η προετοιμασία δεν ήταν ιδανική” και κρίνοντας ότι είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξανασυναντηθούν την Πέμπτη, πριν από μία νέα σύνοδο κορυφής, αυτή τη φορά των “28”, στις Βρυξέλλες.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος εκτίμησε ότι είναι “απίθανο” να υπάρξει συμφωνία σήμερα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως “μένει λίγος χρόνος, όμως μένει [χρόνος]”.

 

Η άφιξη του Βαρουφάκη στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δεν έκανε κάποια δήλωση προσερχόμενος στο Eurogroup.

Δείτε το βίντεο:

Μοσκοβισί: Πρέπει να δουλέψουμε για τη συμφωνία

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε κατά την άφιξή του στο Eurogroup ότι η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα και το ευρώ.

“Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πρέπει να δουλέψουμε για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία” τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί. 

Δείτε το βίντεο από το Mega:

Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί θα αποφασίσουν για τις προτάσεις

“Οι θεσμοί θα αποφασίσουν τις προτάσεις”, είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup.

“Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση για τις τελικές συνομιλίες”, δήλωσε προσερχόμενος υπό βροχή στο Eurogroup.

Δείτε το βίντεο:

Σόιμπλε: Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορούμε – Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα

«Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορούμε να ετοιμάσουμε τη διάσκεψη κορυφής», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκάνγκ Σόιμπλε.

«Τα πράγματα από την Πέμπτη δεν έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Θα πρέπει και οι τρεις θεσμοί να ελέγξουν την πρόταση. Στο Eurogroup δεν έχουμε αυτά τα δεδομένα και χωρίς μια προετοιμασία δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

Διφορούμενη χειρονομία της Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες

Με μια διφορούμενη χειρονομία έγνεψε η Κριστίν Λαγκάρντ φτάνοντας στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σήκωσε το χέρι προς τους δημοσιογράφους στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για τη στάση της στις διαπραγματεύσεις.

Αρκετοί υπουργοί Οικονομικών έτρεξαν να μπουν γρήγορα μέσα λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup για να αποφύγουν τη βροχή, αποφεύγοντας τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Reuters: Η Αθήνα προτείνει αύξηση ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 67

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν  στη νέα πρόταση της Ελλάδας υπάρχει προσφορά για σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Επίσης για το ΦΠΑ προτείνει βασικό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, ΦΠΑ 13% σε ενέργεια και τρόφιμα και ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία.

Επίσης στο συνταξιοδοτικό προτείνει «εξορθολογήσει» διάφορες εξαιρέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με το Reuters, χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να υπάρξουν διευκρινίσεις επί της πρότασης, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα τελική συμφωνία με την Ελλάδα.

Όλοι κάνουν λόγο πάντως όμως για μια καλή βάση  ώστε να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Live από την ΕΤ1

Ολάντ: Συνολική και βιώσιμη συμφωνία με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έκανε έκκληση σήμερα να υπάρξει μία «συνολική και βιώσιμη συμφωνία» και όχι «μερική και περιορισμένη χρονικά» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της, πριν από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Εκείνο που δεν επιθυμώ, είναι να υπάρξει μία μερική συμφωνία ή περιορισμένη χρονικά. Είμαι υπέρ μίας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ, προσθέτοντας πως η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία».

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα απόψε, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα «ότι οι βάσεις θα είναι τέτοιες που μία συμφωνία θα είναι δυνατή μέσα στις επόμενες ημέρες».

Μέρκελ: Υπάρχουν μέρες για αποφάσεις μέσα στην εβδομάδα

Θα πάρει μερικές ακόμα ημέρες για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη γερμανική πόλη του Μαγδεμβούργου, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να λάβουν κάποια απόφαση στην έκτακτη σύνοδο κορυφής απόψε, εκτός αν έχουν μια σύσταση από τους δανειστές στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες μέσα στην εβδομάδα για να μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε.

Τσίπρας: Προσερχόμαστε με σκοπό μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία

«Προσερχόμαστε με σκοπό να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία, με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε συντάξεις και μισθούς με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις για τη μεσαία λαϊκή οικογένεια», είπε μεταξύ άλλων στις πρώτες του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

 

Δείτε εδώ ζωντανά tweets από το live του Guardian (Πατήστε στην φωτογραφία)

 

Το πείραγμα του Γιούνκερ στον Τσίπρα

Καλό φαίνεται ότι είναι το κλίμα στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μάλιστα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, πριν οι δύο τους αποχωρήσουν προς το γραφείο του κ. Γιούνκερ, τον πλησίασε και του είπε «Δεν ξέρω τόσο καλά Ελληνικά, αλλά νομίζω, ότι είπες περισσότερα από ότι στα αγγλικά», με τον Τσίπρα να απαντά: «Είπα ακριβώς αυτά που είπα και στα Αγγλικά, συν τις θέσεις σου», με τον πρόεδρο της Κομισιόν να τον ακουμπά ελαφριά στο πρόσωπο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

ΦΩΤΟ από τη συνάντηση Γιούνκερ – Τσίπρα

 

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού γίνεται γνωστό πως το πρόγραμμά του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

10:45: Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

11:00: Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι: Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.

18:30: Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

19:00: Ατυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

* Τοπικές ώρες 

 

Πίτερ Σπίγκελ: Λάθος έγγραφα έστειλε η Αθήνα στους θεσμούς

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι έχει υπάρξει μπέρδεμα με τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν το βράδυ από την ελληνική πλευρά και στέλνουν τα διορθωμένα, αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times με ένα tweet.

“Δεν είναι τόσο δραματικό, αλλά έστειλε το λάθος έγγραφο κατά λάθος”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, γράφει  ο Πίτε Σπίγκελ στους FT.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι Έλληνες προτίθεται να υποβάλουν το σωστό έγγραφο, σήμερα το πρωί, αλλά δεν ήταν σαφές αν το είχαν πράξει. Οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έλαβαν μια αναθεωρημένη έκδοση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, αλλά ο τρίτος αξιωματούχος είπε ότι δεν είχε ακόμη λάβει τη νέα έκδοση.

 

Αυτά θα προτείνει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Κορυφώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικήςκυβέρνησης και των δανειστών με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές στη φορολογία και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και να επιτευχθεί η συμφωνία την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Από χθες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκης βρίσκονται σε επαφές με εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να επιτευχθεί συμφωνία στη σημερινή έκτατη συνοδό κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ το κρίσιμο θέμα είναι ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 13%. Οι δανειστές πιέζουν ώστε η εστίαση να υπαχθεί στον συντελεστή 23% από 13% σήμερα καθώς με το μέτρο αυτό μειώνεται σημαντικά η διαφορά των δύο πλευρών σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση του ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, αδιαπραγμάτευτη είναι για την ελληνική κυβέρνηση η παραμονή του ηλεκτρικού ρεύματος στο 13% σε αντίθεση με τους πιστωτές που προτείνουν την μετάταξη του στο 23%. Η πρόταση που συζητείται στο τραπέζι είναι ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 13% και 23% ενώ εκτιμάται ότι από τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν μπορούν να επιτευχθούν έσοδα 1% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τα φάρμακα θα παραμείνουν στο 6%.

Νέες προτάσεις έχουν κατατεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Η νέα πρόταση που συζητείται είναι η εισφορά να ισχύσει για επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αντί για 1 εκατ. ευρώ που ήταν το προηγούμενο σενάριο. Παράλληλα, αποκλείουν από το υπουργείο Οικονομικών κάθε ενδεχόμενο να αυξηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ. Όπως είναι γνωστό, στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι ένα από τα κρίσιμα μέτωπα στα οποία θα κριθεί η συμφωνία. Οι δανειστές εμφανίζονται αμετακίνητοι από την πρότασή τους για κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοτήσεων. Η ελληνική πρόταση προβλέπει να ξεκινήσουν οι περικοπές από 1.1. 2016 και να ολοκληρωθούν σε μία περίοδο 3 ετών προκειμένου να μη θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα. Εκτιμάται ότι στο καυτό αυτό μέτωπο θα υπάρξει τελικά συμφωνία στις σημερινές διαβουλεύσεις προκειμένου να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Σαπέν: Υπό καλές συνθήκες οι συνομιλίες

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι η δουλειά γύρω από τις ελληνικές προτάσεις είναι “ποιοτική” και ότι οι διαπραγματεύσειςδιεξάγονται υπό “καλές συνθήκες”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε:

“Γνωρίζω την κίνηση, βλέπω τη δουλειά που έχει γίνει. Η δουλειά είναι ποιοτική. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό καλές συνθήκες”.

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Μοσκοβισί

Την πεποίθηση ότι «σήμερα βράδυ θα έχουμε συμφωνία» εξέφρασε σήμερα το πρωί ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στο ραδιόφωνο Europe1, λίγο πριν αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες.

«Μέρα κρίσιμη, αποφασιστική και ζωτική, είναι η σημερινή, για την τύχη τηςΕλλάδας και για την τύχη του ευρώ, πάνε και τα δυο μαζί» δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν σήμερα βράδυ θα έχουμε συμφωνία, απάντησε: «Το πιστεύω και κυρίως θεωρώ ότι το οφείλουμε, γιατί αυτά που διακυβεύονται είναι συγχρόνως το μέλλον της Ελλάδας αλλά και του ευρώ. Έχουμε φθάσει σε ένα απολύτως αποφασιστικό σημείο».

Δήλωσε παράλληλα ότι ο ίδιος έχει «την αισιοδοξία της θέλησης» και ότι σήμερα «οι πάντες διακατέχονται από την πολιτική θέληση να προστατευθεί το ευρώ» και «να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε η πολεμική αυτή να λήξει με αμετάκλητο τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί.

Διαβάστε επίσης:

Welt: Η ΕΕ επαινεί τις νέες προτάσεις της Αθήνας

Σαπέν: Υπό καλές συνθήκες οι συνομιλίες

Guardian: Παράταση για έξι μήνες θα προτείνουν οι δανειστές

Guardian: Βάση για πρόοδο η νέα πρόταση Τσίπρα

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ