Κύπρος-Το δικαστήριο αποφασίζει για τη…δόση

Κύπρος-Το δικαστήριο αποφασίζει για τη…δόση

 

Στο Ανώτατο Δικαστήριο επαφίεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την Κύπρο, στο πλαίσιο της μνημονιακής σύμβασης, επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διαδικασία της ακρόασης 53 προσφυγών, που άρχισε και συνεχίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με το «κούρεμα» των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου. Αναφερόμενος σε αίτημα των δικηγόρων να αναβληθεί η υπόθεση, προειδοποίησε ότι η εκταμίευση της δόσης εξαρτάται από τη συνέχιση της διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή υπόθεση που βρέθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δικηγόροι ζήτησαν αναβολή στην υπόθεση, ζητώντας να τους δοθεί πρόσβαση σε φακέλους που δεν έχουν στη διάθεσή τους. Απαντώντας ο γενικός εισαγγελέας εξήγησε ότι κάποια έγγραφα, τα οποία είναι απόρρητα του δημοσίου, δεν μπορούν να δοθούν στους δικηγόρους.

Όπως είχε αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο στις 5 Απριλίου, για να μην υπάρξει χρονοτριβή, επρόκειτο να γίνει επιλογή των προσφυγών, μετά από συνεννόηση με τους δικηγόρους, καθώς ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο, φαίνεται ότι η διαδικασία αυτή απέτυχε, γιατί οι δικηγόροι δεν κατάφεραν συμφωνήσουν, και έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσεις όλες τις υποθέσεις μία προς μία.

Η σημερινή διαδικασία «σημαδεύτηκε» από πάμπολλες εντάσεις, με την αίθουσα του δικαστηρίου να είναι κατάμεστη από τους συνηγόρους αυτών που έχουν καταθέσει προσφυγή. Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου βρίσκονται και δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίοι δήλωσαν ότι τους έχουν ήδη επιδοθεί κάποιες προσφυγές, όμως θα παρακολουθούν την υπόθεση και δεν θα προβαίνουν σε άλλες ενέργειες.

Να σημειωθεί ότι ενώπιον του Δικαστηρίου προέκυψε ακόμη μία εξέλιξη, καθώς ο πρόεδρός του, Πέτρος Αρτέμη, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μη συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς από τον όγκο των εγγράφων που είχε στη διάθεσή του διαπίστωσε ότι η δικαστική διαδικασία θα πάρει αρκετό χρόνο και στο μεταξύ θα ξεκινήσει η πριν την συνταξιοδότησή του άδεια.

Της διαδικασίας ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα προεδρεύσει ο δικαστής Δημήτριος Χατζηχαμπής.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ