Κουτεντάκης στον Realfm 97,8: Προτεραιότητα το ρεύμα σε σχέση με τα καύσιμα

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

“Η υπόθεση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ είναι ένα θέμα που συζητείται. Το αν είναι εφικτό ή όχι νομίζω ότι πρέπει να το δει κανείς λαμβάνοντας υπόψιν τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Για να έχουμε μια αίσθηση μεγεθών το σύνολο των ειδικών φόρων κατανάλωσης είναι γύρω στα 4 δισ. ετησίως” περιέγραψε.

“Το δεύτερο είναι κατά πόσο είναι προτεραιότητα τα καύσιμα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η γνώμη η δικιά μου είναι ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα αγαθό πρώτης ανάγκης για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αντίθεση με τα καύσιμα, που παραμένει αγαθό πρώτης ανάγκης για όσους χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για να μετακινούνται, αλλά δεν θα το έβαζα στην ίδια κατηγορία προτεραιοτήτων σε σχέση με το ρεύμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι τώρα για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους αφορούν κατά κύριο λόγο σχεδόν στο σύνολό τους το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος” τόνισε ο κ. Κουτεντάκης.

Βελτιωμένα τα έσοδα

“Τα έσοδα είναι βελτιωμένα, γύρω στο 1,5 δισ. καλύτερα σε σχέση με πέρσι και οι δαπάνες μειωμένες. Η δική μας εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο είναι ότι κυμαίνεται στα 3,4 δισ. καλύτερα από ότι πέρσι” είπε.

“Το κόστος των παρεμβάσεων για τα ενεργειακά από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο είναι γύρω στα 2,7 δισ. δηλαδή 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Και είμαστε ακόμα στον Μάιο. Πώς θα εξελιχθεί αυτό μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να λάβουμε υπόψιν αν χωρούν και άλλες παρεμβάσεις σε αυτό το κόστος όπως για τα καύσιμα. Δεν είναι εύκολο να το απαντήσει κανείς με τα στοιχεία που έχουμε” συμπλήρωσε.

“Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα” υπογράμμισε. “Άρα πρέπει να γίνει μια επιλογή που θα είναι είτε ποιου είδους ενέργεια θα καλύψει το κράτος το ηλεκτρικό ρεύμα ή τα καύσιμα ή ό,τι άλλο και το δεύτερο είναι για ποιους. Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν πιο έντονα το πρόβλημα από κάποιους άλλους” επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ