Κεντρικό θέμα η Ελλάδα

Κεντρικό θέμα η Ελλάδα

 

Σύσσωμος ο βελγικός γαλλόφωνος Τύπος αναφέρεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Le Soir» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: «Σωτηρία της Ελλάδας; Η αναμέτρηση δεν τελείωσε».

Το άρθρο επισημαίνει ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τελευταία στιγμή στο Eurogroup, δεν θα εμποδίσουν μακροπρόθεσμα την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους, όπως επιθυμεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ερώτηση εάν οι νέοι όροι επιλύουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, ο οικονομικός αναλυτής Ρίτσαρντ Ουέρλι απαντά καταρχήν «όχι». Τα μέτρα, κατά την άποψή του , σκοπεύουν κυρίως στο να κερδηθεί χρόνος ώστε «οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να αποδώσουν και να συνέλθει η οικονομία, να κερδίσει χρόνο η γερμανική κυβέρνηση, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, για να μην έχει να ζητήσει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και να κερδηθεί χρόνος ώστε να αποδειχθεί στις αγορές ότι η ελληνική κρίση παραμένει υπό έλεγχο και ότι το ενιαίο νόμισμα δεν κινδυνεύει».

Τέλος, σε ερώτηση για ποιος “κέρδισε” το βράδυ στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα, η Γερμανία ή το ΔΝΤ, ο Ρίτσαρντ Ουέρλι, θεωρεί ότι πρώτη κερδισμένη βγήκε η ελληνική κυβέρνηση, όπου ο Αντώνης Σαμαράς «μπορεί να πει στους Έλληνες ότι η Ευρώπη παραμένει αλληλέγγυα με την Αθήνα» και θα μπορέσει να διατηρήσει το συνασπισμό δεξιάς-αριστεράς στην κυβέρνηση.

Ο δεύτερος νικητής είναι η Γερμανία, που απέφυγε την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Χαμένο θα μπορούσε να θεωρηθεί, από άποψη τακτικής, όπως επισημαίνει ο αναλυτής, το ΔΝΤ, το οποίο στηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αλλά το μήνυμα του ΔΝΤ πέρασε: «η διεθνής κοινότητα περιμένει πράξεις από τις χώρες με το ενιαίο νόμισμα. Η αναμέτρηση δεν τελείωσε».

Πρώτη είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «L’Echo», είναι άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα θα λάβει την επιταγή της» στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Στο τέλος της νύχτας, επιτέλους, μία συμφωνία. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν για ένα σύνολο μέτρων για να μειώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, γεγονός που θα επιτρέψει την αποδέσμευση μίας νέας δόσης βοήθειας, ζωτική για την Ελλάδα.

Ύστερα από 13 ώρες συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών των 17 συμφώνησαν τελικώς με το ΔΝΤ, ώστε το ελληνικό χρέος να περιοριστεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αντί για 120% που επιθυμούσε το ΔΝΤ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ