«Καλάθι των Χριστουγέννων»: Πρεμιέρα από Τετάρτη – Ποια προϊόντα εντάσσονται

Αύριο, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα το Καλάθι  των Χριστουγέννων. Σε αυτό εντάσσονται γαλοπούλα, σοκολάτα, τσουρέκι βασιλόπιτα (τσουρέκι), αρνί και κατσίκι. Επίσης επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 και πως αυτό αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ. Σημειώνεται δε πως η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» παραμένει ως έχει. Δηλαδή:

1 Ρύζι
2 Ψωμί για τoστ
3 Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
4 Φρυγανιές
5 Μακαρόνια Νο 6
6 Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 Όσπρια (φακές)
8 Όσπρια (φασόλια)
9 Όσπρια (ρεβύθια)
10 Πάριζα
11 Γαλοπούλα (αλλαντικά)
12 Κατεψυγμένα ψάρια
13 Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
14 Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
15 Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)
16 Γάλα φρέσκο πλήρες
17 Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
18 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες
19 Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά
20 Γάλα εβαπορέ
21 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
22 Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
23 Τυρί φέτα
24 Λευκό τυρί
25 Τυρί γκούντα
26 Τυρί με χαμηλά λιπαρά
27 Χυμός τομάτας διατηρημένος
28 Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
29 Μαργαρίνες
30 Ελαιόλαδο
31 Ηλιέλαιο
32 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
33 Λευκή ζάχαρη
34 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς
35 Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)
36 Κρέμα βρεφικής ηλικίας
37 Γάλα βρεφικής ηλικίας
38 Ελληνικός καφές
39 Στιγμιαίος καφές
40 Γαλλικός καφές
41 Χυμός πορτοκάλι
42 Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
43 Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
44 Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
45 Χαρτί κουζίνας
46 Χαρτί υγείας
47 Οδοντόκρεμες
48 Σερβιέτες ή ταμπόν
49 Σαμπουάν
50 Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
51 Πάνες ακράτειας
52 Πάνες για μωρά
53 Μωρομάντηλα
54 Σαμπουάν για μωρά
55 Τροφές για σκύλους
56 Τροφές για γάτες

«Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα είναι ακόμη ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να δούμε τιμές οι οποίες -γιατί όχι;- να είναι χαμηλότερες και από τις τιμές που είχαμε το περασμένο Πάσχα. Και βέβαια, θέλω να συγχαρώ συνολικά το υπουργείο και ειδικά τη Γενική Γραμματεία για την εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία βοηθούν αφενός τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά, αφετέρου τον καταναλωτή να συγκρίνει προϊόντα και όταν κρίνει ότι μπορεί και θέλει να καταγγείλει αθέμιτες πρακτικές, να είναι σε θέση να το κάνει» τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθεί το καλάθι Άη Βασίλη

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το «Καλάθι του Άη Βασίλη». Η τροπολογία αυτή συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων» το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κ.Α. μαζί με την Ελληνική Λύση και τους Σπαρτιάτες ψήφισαν «παρών». Με μεγάλη πλειοψηφία και με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης, υπερψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης, για το «Καλάθι του ‘Αη Βασίλη», με παιχνίδια σε προσιτές τιμές, που ξεκινά από τις 15 Δεκεμβρίου. ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη την καταψήφισαν ενώ η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «παρών».

Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο 

Σημειώνεται δε πως η εν λόγω τροπολογία αναφέρει πως το «Καλάθι του Άη Βασίλη» θα ισχύσει από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως την 10η Ιανουαρίου 2024. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 127 της τροπολογίας με τίτλο  “Παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών – Το καλάθι του Αϊ Βασίλη”:

1. Οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών στο καταναλωτικό κοινό, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης, από την έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων παιδικών παιχνιδιών («καλάθι του Αϊ Βασίλη») από την 15η Δεκεμβρίου 2023 έως την 10η Ιανουαρίου 2024.

2. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του Αϊ Βασίλη», εφόσον διαθέτουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας, και το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και, υποχρεωτικά, με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.

3. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθιτου Αϊ Βασίλη», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα. Επιπρόσθετα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση της παρούσας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) έως δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 7.

4. Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του Αϊ Βασίλη» και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 55 του ν. 5045/2023 (Α’ 136), περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

5. Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του Αϊ Βασίλη» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στους υπόχρεους της παρ. 1. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι τη λήξη της ισχύος του, και ελέγχονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς τη συμμόρφωσή τους με το άρθρο 55 του ν. 5045/2023 περί αθέμιτης κερδοφορίας.

6. Η μη αποστολή καταλόγου προϊόντων ή η ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής καταλόγου.

7. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθιτου Αϊ Βασίλη», η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, οι αρμόδιες για την επιβολή των κυρώσεων του παρόντος αρχές, η διαδικασία ελέγχων, η διαδικασία είσπραξης των προστίμων kol κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή του παρόντος.».

 Η δήλωση Σκρέκα

Για το  «Καλάθι του Άη Βασίλη» μίλησε χθες στη Βουλή και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στη Βουλή. «Το καλάθι θα περιλαμβάνει τη δημιουργία συγκεκριμένης λίστας παιχνιδιών, τα οποία θα προσφέρονται σε προσιτές τιμές από τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. «Συγκεκριμένα, όλα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, που εξειδικεύονται στη πώληση παιχνιδιών, υποχρεώνονται να αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης λίστα με παιχνίδια τα οποία θα παρέχουν σε προσιτές τιμές. Η λίστα αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστο ένα παιχνίδι για κάθε κατηγορία που εμπορεύεται το κατάστημα.

Για τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο καλάθι, θα εφαρμόζεται ο νόμος για την αθέμιτη κερδοφορία και θα ελέγχεται το μικτό περιθώριο κέρδους αυτών των προϊόντων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι προαιρετικά, και αν το θέλουν, μπορούν και επιχειρήσεις με κάτω από ένα εκατομμύριο μεικτό τζίρο να διαθέτουν «καλάθι του ‘Αη Βασίλη», αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

Τι θα περιλαμβάνει 

Σημειώνεται δε πως το Καλάθι αυτό αναμένεται να συμπεριλαμβάνει:

  • Επιτραπέζια παιχνίδια/πάζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες και κουκλόσπιτα
  • Βρεφικά παιχνίδια,
  • Φιγούρες δράσης ( δηλαδή στρατιωτάκια που παίζουν τα παιδιά)
  • Παιχνίδια κατασκευών ( πχ τουβλάκια )
  • Οχήματα- τηλεκατευθυνόμενα,
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια,
  • Αθλητικά παιχνίδια,
  • Λούτρινα
  • και μουσικά παιχνίδια.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και 15 επιχειρήσεων για το καλάθι του Άη Βασίλη το οποίο είχε πάνω από 700 κωδικούς παιχνιδιών.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ