ΗΠΑ: Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το… ελληνικό γιαούρτι

Ο πόνος και η μόλυνση που προκάλεσε η κρίση του 2007-8 χτυπά συναγερμό στις ΗΠΑ για την κρίση χρέους στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη σήμερα, αναφέρει το Bloomberg.

Το ντόμινο που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και απλώθηκε στον πλανήτη με αφορμή την κατάρρευσης των subprime (δανείων των φτωχών) τον Αύγουστο του 2007 και της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers λίγους μήνες αργότερα τον Οκτώβριο του 2008, δεν φεύγει από το μυαλό των πολιτικών και οικονομικών ηγετών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Παρά τις προσπάθειες να υποβαθμιστούν οι ανησυχίες για τα μάτια του κόσμου σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να μην τρομοκρατηθούν οι αγορές, η Ουάσιγκτον ανησυχεί: όποιος καεί με το χυλό φυσά και το… ελληνικό γιαούρτι.

Όπως τονίζει το Bloomberg, αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους πιστωτές: «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι μια αποτυχία δεν θα έχει συνέπειες εκτός της Ελλάδας. δεν ξέρουμε το ακριβές πεδίο», δήλωσε ο Λιου σε ομιλία του στο London School of Economics, πριν τη σύνοδο του G7.

Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θεωρούν το θέμα της Ελλάδας, εσωτερικό ζήτημα, γι αυτό και αντιδρούν κατηγορώντας στο παρελθόν τους Αμερικανούς για ανάμειξη στα εσωτερικά της ευρωζώνης.

Αν και το Bloomberg σχολιάζει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σημάνει δημοσίως συναγερμό με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν το 2012, όταν ο Ομπάμα δήλωσε τότε πως οι ευρωπαϊκές κρίσεις χρέους ήταν σαν ένα «σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό», η ανησυχία είναι έκδηλη στις συναντήσεις κορυφής.

Δείτε επίσης

Πόκερ και μπλόφες Σόιμπλε-Λαγκάρντ-Ντράγκι για “μόλυνση Grexit”

Στο G7 προβάλουν στην Ελλάδα τη δική τους αδυναμία αλά Lehman

“Μην υποτιμάτε την Ελλάδα και το Grexit” – BINTEO

Άγχος Ντράγκι για “μεταρρυθμίσεις” στην ευρωζώνη

Εκβιασμοί μέχρι το νήμα στην Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ