Ηλεκτρικό ρεύμα: Αλλάζει ο τρόπος καταμέτρησης της κατανάλωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ-Τι είπε ο Σκυλακάκης για τα τιμολόγια και για το πάγιο

Αλλάζει ο τρόπος καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, δώσαμε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ  και από τους πρώτους μήνες του 2024 -θα δούμε σε ποιον μήνα θα γίνει- ο Διαχειριστής θα κάνει καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε μήνα, για όλες τις κατηγορίες ρολογιών.

Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή για τους καταναλωτές ρεύματος.  «Πρώτα ο ΔΕΔΔΗΕ  θα ξεκινήσει να μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση ρεύματος του πολίτη και μετά θα πρέπει να αλλάξουν τα συστήματα οι πάροχοι  για να βγάζουν τους μηνιαίους λογαριασμούς . Ο ΔΕΔΔΗΕ …έχει το προσωπικό για καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα.  Υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Διότι με αυτό τον τρόπο, θα μειώσουμε τις ρευματοκλοπές Θεωρούμε ότι  οι μισές ρευματοκλοπές βασίζονται σε αυτό . Δεν χρειάζεται πολύ προσωπικό για να το κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ. Μπορεί να το κάνει με διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ με πολύ συγκεκριμένο μικρό κόστος » συμπλήρωσε.

Νέες διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τα χρωματιστά τιμολόγια

Επίσης μίλησε και για τα χρωματιστά τιμολόγια.  Όπως είπε:

  • «Στα μπλε – σταθερά τιμολόγια η τιμή είναι κλειδωμένη για 1 χρόνο.
  • Τα κίτρινα – κυμαινόμενα τιμολόγια  χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Στο ένα κυμαινόμενο ο  καταναλωτής  ξέρει την τιμή  του ρεύματος από την αρχή του μήνα,  ενώ στο άλλο κυμαινόμενο ο καταναλωτής ενημερώνεται για την τιμή του ρεύματος όταν λαμβάνει τον λογαριασμόν . Η διαφορά αυτών των δύο κυμαινόμενων είναι ότι  στο ένα ο καταναλωτής μαθαίνει στο τέλος του μήνα για την τιμή του ρεύματος και δεν πληρώνει το ρίσκο που αναλαμβάνει ο προμηθευτής  για το πώς θα παίξει η τιμή στη διάρκεια του μήνα. Το κίτρινο τιμολόγιο στο τέλος του μήνα δυνητικά θα μπορούσε να είναι και το πιο φθηνό γιατί έχει πάρει εσύ το ρίσκο
  • Τα πορτοκαλί τιμολόγια αφορούν τους πολίτες που έχουν έξυπνους μετρητές.
  • Ενώ την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο πράσινο τιμολόγιο  θα την ξέρει  1/1/2024 και πρώτη κάθε μήνα ο καταναλωτής».

Σε ποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν το σταθερό τιμολόγιο

Επίσης ρωτήθηκε σε ποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν το σταθερό τιμολόγιο. Μπορεί να διαλέξει κανείς σταθερό τιμολόγιο όταν έχει  πολύ χαμηλές καταναλώσεις ρεύματος, απάντησε και πρόσθεσε όπως και σε περίπτωση πολέμου μπορεί κανείς διαλέξει το μπλε τιμολόγιο γιατί είναι σταθερή η τιμή του ρεύματος.  Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να επιλέξει σταθερό τιμολόγιο εάν έχει ένα εξοχικό και κάνει μικρή κατανάλωση ρεύματος , σημείωσε  και εξήγησε και τον λόγο.  Στο τιμολόγιο αυτί η τιμή είναι σταθερή και ισχύει  για 1 χρόνο, συμπλήρωσε. «Εάν ο καταναλωτής αλλάξει το  τιμολόγιο αυτό  τότε θα έχει πέναλτι. Οπουδήποτε αλλού δεν έχει πέναλτι» τόνισε.

Έρχεται πίνακας για τις τιμές ρεύματος

Και γνωστοποίησε πως από  την 1/1/2024  θα δημοσιευθεί για πρώτη φορά ένα πινακάκι το οποίο θα έχει 12με 13 παρόχους και 12 διαφορετικές τιμές ρεύματος.  «Αυτό  το πινακάκι θα λέει: Ο Χ πάροχος  έχει τιμή ρεύματος στα  14 σεντς , ενώ ο Ψ πάροχος  έχει τιμή ρεύματος  14,5 σεντς. Με αυτόν τον τρόπο  καταναλωτής θα ξέρει ποιος θα είναι ο φθηνός πάροχος » είπε πρόσθεσε πως όλα τα τιμολόγια θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής εκτός από  το σταθερό- το μπλε. Στα πράσινο τιμολόγιο δεν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής , προσαρμόζεται το κόστος ανά μήνα σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν η αλλαγή παρόχου θα γίνεται τηλεφωνικά. «Τον πρώτο μήνα  η αλλαγή συμβολαίου και παρόχου  θα γίνεται με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, μπορεί να γίνεται με email – με όποιον τρόπο  Από εκεί πέρα θα ισχύει η  ίδια διαδικασία που  γίνεται σήμερα » απάντησε.

Επί της ουσίας, όπως εξήγησε, δεν αλλάζει ο αριθμός των τιμολογίων, αλλά το πώς κατηγοριοποιούνται και το γεγονός ότι προστέθηκε η χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Στην πράξη, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά, και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1.1.2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ