Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο 27,56 εκατ. ευρώ στην Ελαΐς Unilever το 2018

Πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Ωστόσο, σε βάρος της εταιρείας εκκρεμεί ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τον Οκτώβριο του 2018 η Επιτροπή επέβαλε συνολικό πρόστιμο ύψους 27,56 εκατομμυρίων ευρώ για σημαντικές παραβάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού επί 21 χρόνια.

Ειδικότερα, τότε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η Ελαΐς – Unilever προέβη στις εξής παραβάσεις:
α) Παρείχε καταχρηστικές εκπτώσεις στόχου και με τη ρήτρα μη προβολής ανταγωνιστικών προϊόντων για το χρονικό διάστημα από τις 19 Ιουνίου 2002 έως τις 21 Οκτωβρίου 2008. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε ομόφωνα πρόστιμο 8,67 εκατ. ευρώ.

β) Συμμετείχε σε απαγορευμένη κάθετη σύμπραξη (καθορισμό τιμών μεταπώλησης, απαγόρευση ενεργητικών και παθητικών πωλήσεων, ρήτρα μη άσκησης ανταγωνισμού) για το χρονικό διάστημα από 26 Σεπτεμβρίου 1996 έως και τουλάχιστον στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία πρόστιμο 18,89 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς την παραπάνω απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση του τσουχτερού προστίμου βρίσκεται στην διαδικασία ενστάσεων και γι’ αυτό τα χρήματα δεν έχουν ακόμη καταβληθεί.

Πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ στην P&G

Η δεύτερη εταιρεία στην οποία επέβαλε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ο υπουργός Ανάπτυξης είναι η «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.». Αξίζει να σημειωθεί ότι προϊόντα της εταιρείας -συγκεκριμένα, μαλακτικά ρούχων- συμμετέχουν στην λίστα με τα προϊόντα μειωμένης τιμής και θα έπρεπε να πωλούνται με μειωμένη τιμή κατά τουλάχιστον 5%, αφού φέρουν το ειδικό ταμπελάκι.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε P&G και Ελαΐς Unilever αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ