Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ύφεση 0,2% σε τριμηνιαία βάση

Αμετάβλητη παρέμεινε η εκτίμηση για μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο φέτος σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο πέρσι, ενώ ελαφρά αύξηση κατά 0,4% σημείωσε σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2014, αντί για 0,3% που εκτιμούσε αρχικά η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μικρή βελτίωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα των επιπλέον στοιχείων που δεν ήταν αρχικά διαθέσιμα. Τα στοιχεία αυτά, είναι είτε μηνιαία (όπως το ισοζύγιο πληρωμών για τον Μάρτιο) είτε τριμηνιαία (όπως, οι δείκτες κύκλου εργασιών στους κλάδους των υπηρεσιών και η έρευνα εργατικού δυναμικού).

Στην τριμηνιαία σύγκριση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε ότι:

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη δεν παρουσίασε μεταβολή )η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν αμετάβλητη και η κατανάλωση της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,9%). Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 6%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 7,5 %.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 0,6% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,7%). Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 0,7% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 10,8%).

Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο πέρυσι, από αύξησης 0,1% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στις 13 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ετήσια βάση η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,9% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 17,4%.

Επίσης, αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,8% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,3%). Παράλληλα, αύξηση 10,6% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 10% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 13,4%).

Δείτε επίσης

Ύφεση 0,2% της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2015

Τα πέντε κλειδιά για το ελληνικό deal

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.