Η δυσφορία των Βρυξελλών

Η δυσφορία των Βρυξελλών

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει η δημόσια συζήτηση γύρω από το περίφημο mail του επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικας, το περιεχόμενο του οποίου έγινε γνωστό στην Αθήνα. Κύκλοι της Κομισιόν εγκαλούν τις ελληνικές αρχές για την εμπιστευτικότητα της αλληλογραφίας μεταξύ των στελεχών της τρόικας και της κυβέρνησης και εξηγούν στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι εκατοντάδες mail και τηλεφωνήματα ανταλλάσσονται συνεχώς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ελέγχων διότι «αυτή είναι η διαδικασία».

Επί της ουσίας πάντως, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Αθήνα ειδοποιήθηκε και τώρα πρέπει να πράξει ανάλογα, δηλαδή: «να παρουσιάσει σχέδια για τις τρεις εταιρίες, που θα είναι συμβατά με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την εκτέλεση των προαπαιτούμενων και το κοινοτικό δίκαιο».

Σύμφωνα με τεχνική πηγή της Κομισιόν που ενημέρωσε το Real.gr για τις εξελίξεις προκύπτουν τα εξής:

1) Οι ελληνικές αρχές ενέταξαν στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων τις τρεις εταιρίες ήδη από τον Φεβρουάριο του 2011.

2) Η λίστα επικαιροποιήθηκε τρεις φορές επί της παρούσας κυβέρνησης μέσα στο 2012 και το 2013, οπότε και η υποχρέωση για αποκρατικοποίηση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, εντάχθηκε σε συγκεκριμένο τρίμηνο (Q3 2013).

3) Η Κομισιόν και το eurogroup αναμένουν από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Ιούνιο,

4) Η σχετική παράγραφος για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, συντάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ήταν σε γνώση του Μαξίμου και έλαβε την έγκριση του eurogroup στις 9 Ιουλίου 2013 και έκτοτε αποτελεί prior action, συνδεδεμένο με την καταβολή της υποδόσης του 1 δισ.

5) Το prior action επί της ουσίας μεταφράζεται ως: « ή προετοιμάζετε τις τρεις εταιρίες προς πώληση μέσω συρρίκνωσης ή εκκαθάρισης, ή τις κλείνετε».

6) Στις Βρυξέλλες δεν ενδιαφέρονται για το αν θα υπάρξει αποζημίωση των εργαζομένων, αρκεί αυτή να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

7) Η πρόταση που παρουσίασε η Ελληνική πλευρά συνιστά κρατική ενίσχυση και δεν θα γινόταν δεκτή ούτε εκτός μνημονίου (επ’απειλή προστίμου μάλιστα).

8) Οι Βρυξέλλες αναμένουν μια βελτιωμένη πρόταση με καλύτερη οικονομοτεχνική τεκμηρίωση, που δεν μπορεί να περιέχει σουρεαλιστικά κέρδη για κάποια από τις εταιρίες – καλό θα είναι η πρόταση να φτάσει στις Βρυξέλλες πριν φτάσει η τρόικα στην Αθήνα.

9) Κανείς δεν έχει την παραμικρή διάθεση να τροποποιήσει το προαπαιτούμενο, να εξαιρέσει κάποια εταιρία ή να κάνει εκπτώσεις σε σχέση με τη ουσία της παρέμβασης.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ουδείς στις Βρυξέλλες κατανοεί για ποιο λόγο «για μια ακόμη φορά οι ελληνικές αρχές παρουσιάζουν ως καινοφανές στην κοινή γνώμη το αντικείμενο μιας συμφωνίας πολλών μηνών».

Η αίσθηση που δίνουν τα στελέχη των Βρυξελλών για το τι πρέπει να γίνει είναι πως η ΛΑΡΚΟ πρέπει να σπάσει σε κομμάτια και να πουληθεί, η ΕΛΒΟ να κλείσει και για την ΕΑΣ «να γίνει πολύ σοβαρότερη προετοιμασία της ελληνικής πρότασης». Αξίζει να σημειωθεί πως οι τρεις εταιρίες αποτελούν το πρώτο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την υποδόση του Οκτωβρίου, χωρίς την οποία δεν ξεκινά η συζήτηση ούτε για τον κανονικό έλεγχο του τριμήνου.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ