Φυσικό αέριο: Στα τάρταρα η τιμή του τον Φεβρουάριο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Σημαντική μείωση της τάξεως του 23% κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές της Αθήνας τον Φεβρουάριο, όπως αυτό προέκυψε από την έρευνα της Household Energy Price Index for Europe,(HEPI) που εκπονήθηκε από τις ρυθμιστικές Αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και την εταιρία VaasaETT.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως τα νοικοκυριά της Αθήνας είχαν σημαντικά χαμηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ σταμάτησε να παρέχει έκπτωση στους καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό συνέβη επειδή μειώθηκε η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο: Πώς διαμορφώνεται η λιανική τιμή του

Συνεπώς η λιανική τιμή του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές της Αθήνας  συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των τελών διαμορφώθηκε σε 10,88 λεπτά/KWh τον Φεβρουάριο.

Η τιμή αυτή ήταν αρκετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της τιμής των 27  κρατών- μελών της ΕΕ που ήταν στα 13,11 λεπτά/KWh αλλά και από τον μέσο όρο της τιμής στο σύνολο των πρωτευουσών της Ευρώπης που ήταν στα 12,55 λεπτά/KWh.

Την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου πλήρωσαν οι κάτοικοι της Στοκχόλμης καθώς ήταν διπλάσια από τη  μέση ευρωπαϊκή τιμή που ανήλθε στα 30,07 λεπτά/KWh.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο μικρό μέγεθος της σουηδικής αγοράς καθώς μόνο 92.000 είναι οι οικιακοί πελάτες φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι 58.000 είναι στο απομονωμένο δίκτυο φυσικού αερίου της Στοκχόλμης.

Οι αλλαγές

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην αγορά φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο ήταν αύξηση της τιμής κατά 2% στο Δουβλίνο, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες πρωτεύουσες  οι τιμές ήταν είτε μειωμένες είτε σταθερές. Αναλυτικά η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε:

  • κατά 33% στις Βρυξέλλες,
  • κατά 31% στην Κοπεγχάγη,
  • κατά 23% στην Αθήνα και τη Σόφια,
  • κατά 22% στη Ρώμη, κατά 13% στο Ταλίν,
  • κατά 12% στη Βιέννη, κατά 7% στο Βερολίνο,
  • κατά 4% στο Παρίσι,
  • και κατά 2% στη Μαδρίτη και τη Ρίγα.

Επισημαίνεται πως οι τιμές του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές εξακολούθησαν να μειώνονται σημαντικά, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, η τιμή του φυσικού αερίου  επέστρεψε  στα επίπεδα των τελών του 2021 στις  Βρυξέλλες και στη Κοπεγχάγη. Ενώ σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου είχαν οι πολίτες της Αθήνας, της Ρώμης και της Σόφια. Πάντως οι περισσότερες πρωτεύουσες είχαν σταθερές τιμές λιανικής στο φυσικό αέριο. Σημειώνεται δε πως η γενική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου  οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη  μείωση των τιμών χονδρικής. Και αυτό αποδίδεται στη σημαντική μείωση της ζήτησης που έχουν επιφέρει οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η πτώση της ζήτησης μπορεί και να θεωρηθεί ως το επιτυχές αποτέλεσμα της εξοικονόμησης ενέργειας λόγω των μέτρων της ΕΕ.

Επίσης η πτώση αυτή έγινε και λόγω της αύξησης της προσφοράς κυρίως με τη μορφή LNG αλλά και των εκτεταμένων μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των καταναλωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά την πρόσφατη πτώση, οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από αυτές πριν από την έναρξη της κρίσης. Αυτό αντικατοπτρίζει τη γενική τάση, λόγω ελλείψεων στην προσφορά, και συνεχούς αύξησης της διεθνούς ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και στον συνεχιζόμενο φόβο για περικοπές εφοδιασμού

 Φυσικό αέριο: Πού βρίσκεται σήμερα η τιμή -Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Κάτω από το επίπεδα των 50 ευρώ η μεγαβατώρα εξακολουθεί  να  κινείται και  σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου παρόλο τη άνοδο που  σημείωσε. Όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία του www.barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε σήμερα στις 8.38  π.μ  μια αύξηση της τάξεως του 2,90% καθώς ανήλθε στα 43.370 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 42.149 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ