Φτάνουν λεφτά στους δήμους

Φτάνουν λεφτά στους δήμους

 

Την πρώτη δόση της ΣΑΤΑ, ύψους 150 εκατ. ευρώ και την τρίτη δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 35 εκατ. ευρώ, εισπράττουν από αύριο οι δήμοι. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, στο έκτακτο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου ενημέρωσε τους δημάρχους για τις σημερινές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκη, τους αρχηγούς τους ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, τον υπουργό Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, όπως ανέφερε ο κ. Ασκούνης, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει έως το τέλος του χρόνου το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ, ύψους 199 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο των παρακρατηθέντων, ύψους 109 εκατ. ευρώ. Οι δήμοι θα λάβουν τη 12η δόση του 2012 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τον Ιανουάριο του 2013.

Αιτούμενα παραμένουν (σύμφωνα με το ψήφισμα του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ) τα 185 εκατ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν από το προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης για το 2012 προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του 2011, οι οποίες προέκυψαν με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και τα 300 εκατ. από τα παρελθόντα οικονομικά έτη.

 

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε στο προεδρείο της ΚΕΔΕ ότι έχουν προκύψει οφειλές από πλευράς δημάρχων για τα έτη 2009, 2010 και 2011, δηλ. ότι έλαβαν περισσότερα από όσα δικαιούνταν. Οι οφειλές αυτές αφορούν ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνάντηση των εμπλεκόμενων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Ευρ. Στυλιανίδης δεσμεύθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια για να πληρωθούν κατά προτεραιότητα οι δήμοι που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 262, ώστε να προχωρήσουν σε άμεση εξόφληση προμηθευτών και εργολάβων. Ακόμη, δεσμεύθηκε για άρση του ασυμβίβαστου και για τη δυνατότητα χρήσης από αιρετούς και αντιδημάρχους του άρθρου 91, ώστε να μπορούν να επιλέξουν να πληρώνονται είτε το μισθό τους είτε την αντιμισθία.

 

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά θέματα, το προεδρείο της ΚΕΔΕ ενημέρωσε τον κ. Μεϊμαράκη για τη θεσμική και διοικητική υποβάθμιση που συνεπάγονται για την Τ.Α. η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ο νόμος με τον οποίον ενσωματώθηκε το Μεσοπρόθεσμο. Ο κ. Μεϊμαράκης συμμερίστηκε την άποψη των δημάρχων και μάλιστα σχολίασε ότι εν γένει αυτή τη στιγμή στην ΕΕ η πολιτική εξουσία υποβαθμίζεται από τους τεχνοκράτες.

 

Τα δύο νέα θέματα που προέκυψαν κατά το Δ.Σ. είναι το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι εργαζόμενοι στην Κοινωφελή Εργασία, μέσω ΜΚΟ, που κάλυψαν εργασιακά κενά σε όλους τους τομείς των δήμων και επίσης, το ότι το Ζ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κήρυξε άκυρη όλη τη διαδικασία του Προγράμματος Οικογενειακής Εναρμόνισης και αναμένονται επιπλέον προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ