FT: Σενάριο για κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ

Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό «bail-in» εν μέσω φόβων ότι η χώρα οδεύει προς οικονομική κατάρρευση, αναφέρουν τραπεζίτες και επιχειρηματίες όπως σημειώνουν οι Financial Times, σε άρθρο τους.

Τα σχέδια, τα οποία απαιτούν ένα «κούρεμα» τουλάχιστον 30% για τις καταθέσεις άνω των € 8.000, περιγράφονται ως ένα όλο και πιο πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα, δήλωσαν οι πηγές, σύμφωνα με τις FT.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί, θα υλοποιηθεί ως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας.

“Το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα εφόσον η Ελλάδα μπει ξανά σε ένα πρόγραμμα διάσωσης”, δήλωσε άνθρωπος με γνώση του θέματος. “Αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως.”

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σχολίασαν ότι καμία απόφαση δεν είχε ληφθεί για την εκκαθάριση οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας ή για ένα bail-in (διάσωση της τράπεζας εκ των έσω), μια διαδικασία που θα ξεκινήσει από την  ΕΚΤ δηλώνοντας τις τράπεζες σε χρεοκοπία ή ανακαλώντας τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.   

 

 

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ευρωπαίοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ

Ντάισελμπλουμ: Λάθος η ανάλυση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Βαρουφάκης: Οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ