FT: H Μέρκελ παλεύει με τους βουλευτές της

Η καγκελάριος Α. Μέρκελ παλεύει αυτή την εβδομάδα να περιορίσει τη μεγαλύτερη επανάσταση στο κόμμα της, αναφέρει σχόλιο στους Financial Times, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η Μέρκελ άλλαξε τον προγραμματισμό για τα ταξίδια της σε Ιταλία και Βραζιλία προκειμένου να μεγιστοποιήσει το χρόνο που θα βρίσκεται στο Βερολίνο και στελέχη του κόμματος κινητοποιήθηκαν για να μεταπείσουν πιθανούς αντάρτες από το να ψηφίσουν κατά της διάσωσης στην ψηφοφορία που θα γίνει στην Bundestag την Τετάρτη.

Ταυτόχρονα βγήκε στην δημόσια τηλεόραση την Κυριακή για να στηρίξει τη συμφωνία δηλώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άλλαξε την προσέγγισή του μετά από μια «πραγματική αντιπαράθεση» με τους πιστωτές.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που εγκρίθηκε από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής αντιμετωπίζει θυελλώδεις αντιδράσεις από ορισμένα μπλοκ του γερμανικού κοινοβουλίου καθώς οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του εξακολουθούν να αναδύονται.

Η συμφωνία είναι βέβαιο ότι θα πάρει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου χάρη στη στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά η μεγάλη επανάσταση από τους Χριστιανοδημοκράτες και το βαυαρικό αδελφό κόμμα, το CSU, θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη Μέρκελ απ’ όταν ανέλαβε την εξουσία μια δεκαετία πριν και θα μπορούσε να πλήξει την φήμη της ως πολιτικά άτρωτης.

Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ανησυχίες: αν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εφαρμογή στην Αθήνα ή στην ανακούφιση χρέους, η αντίδραση στην παροχή των δόσεων θα αυξηθεί στο Βερολίνο αλλά και στο αυξανόμενα σκεπτικό γερμανικό πληθυσμό.

Η κοινοβουλευτική έγκριση στη Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων της Ολλανδίας και της Εσθονίας, είναι το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο για τη συμφωνία διάσωσης που ήρθε μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ελλάδα ήρθε κοντά στην χρεοκοπία, την οικονομική κατάρρευση και την έξοδο από το ευρώ.

Είναι σημαντικό για τους συντηρητικούς βουλευτές ότι ο υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε την Παρασκευή στήριξε τη συμφωνία, παρά τις σημαντικές αμφιβολίες για τη θέληση της ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Δήλωσε στην εφημερίδα Bild-am-Sonntag την Κυριακή ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Θα προσέχουμε. Κάθε επιπλέον βοήθεια θα εξαρτάται από αυτό».

Ο κος Σόιμπε δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια εγγύηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο, κάτι που θα μετρήσει στους σκεπτικιστές βουλευτές.

Το Ταμείο ίσως δεν αποφασίσει ως τον Οκτώβριο αν θα συμμετέχει και σημείωσε ότι θα το κάνει μόνο αν η ευρωζώνη δώσει ανακούφιση χρέους στην Αθήνα. Προσθέτοντας επιπλέον ζάλη στο Βερολίνο η Κριστίν Λαγκάρντ την Παρασκευή δήλωσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται να κάνει «ισχυρές δεσμεύσεις…. για να εξασφαλίσει ανακούφιση χρέους, πολύ πέρα απ’ ότι έχει εξετάσει έως τώρα».

Χρέος

Η Άνγκελα Μέρκελ όμως δήλωσε στο ZDF ότι δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα μετέχει. Απέκλεισε κούρεμα χρέους αλλά είπε ότι υπάρχει χώρος για ελιγμούς στην ανακούφιση χρέους μέσω επέκτασης δανείων και χαμηλότερων επιτοκίων.

Όταν η Bundestag ψήφισε για το εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα διάσωσης, πριν ένα μήνα, εξήντα CDU/CSU βουλευτές ψήφισαν κατά και επιπλέον πέντε απείχαν.

Οι βουλευτές αναρωτιούνται πόσοι ακόμα μπορεί να προστεθούν στους αντάρτες την Τετάρτη. Οι σκεπτικιστές αγωνιούν για αυτό που δείχνει ως άτεχνη προσπάθεια από μέρη του κόμματος να τους εκφοβίσουν με απειλές για απολύσεις από τις κοινοβουλευτικές θέσεις. Ένας σκεπτικιστής του CDU δήλωσε: «Αν έφτανε στο 100 θα ήταν μια καταστροφή για τη Μέρκελ. Αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσει».

Υπαρχηγοί του κόμματος μιλώντας για τη συμφωνία της Παρασκευής, υποστήριζαν ότι η σκληρή γραμμή του Σόιμπλε τους τελευταίους μήνες εξασφάλισε μια καλύτερη συμφωνία. Ο Michael Grosse-Brömer δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine: «Υπήρξε παρέμβαση και αυτό είχε αποτέλεσμα».

Σκεπτικιστές των CDU/CSU, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν την καμπάνια τους. Ο Wolfgang Bosbacher που αντιτάχθηκε σε κάθε ελληνική διάσωση δήλωσε: «Φοβάμαι πως για άλλη μια φορά αγοράζουμε λίγο χρόνο με πολλά, πάρα πολλά χρήματα».

Με τα άλλα κοινοβούλια να αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία, αυτή αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη από τον ESM, έγκαιρα ώστε η Αθήνα να λάβει τα πρώτα 13 δισ. ευρώ ώστε να πληρώσει στην ΕΚΤ τα 3,2 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα λάβει επίσης 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και επιπλέον 3 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, υπό την αίρεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αργότερα τη χρονιά.

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

 

Δείτε επίσης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ