Financial Times: Οι δανειστές ήρθαν για να μείνουν χρόνια στην Ελλάδα

Ό,τι κι αν προκύψει βαδίζοντας προς συμφωνία η Ελλάδα θα εξαρτάται για χρόνια από τη στήριξη των πιστωτών της, εξαιτίας των χρόνιων και βαθιών οικονομικών προβλημάτων, αναφέρει σχόλιο στους Financial Times.

Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς πως τα προβλήματα της Ελλάδας θα λυθούν σε ένα χρόνο από τώρα αν όπως πιστεύει η κυβέρνηση ξεμπερδέψει με το ΔΝΤ -και τους άλλους πιστωτές της- τον Μάρτιο του 2016, οπότε και λήγει ο τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου.

Δεν αρκεί μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση, σημειώνει. Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία αυτή τη φορά και αποτραπεί μια στάση πληρωμών, αρκετοί αμφιβάλλουν αν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει σύντομα στις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Στο ΔΝΤ «θα προτιμούσαν να κόψουν το μικρό τους δάχτυλό από το να συμμετέχουν στο επόμενο δάνειο στήριξης», λένε στους FT αξιωματούχοι κοντά στις διαπραγματεύσεις. Η αναπόφευκτη πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της είναι πιθανό να χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ πέραν το τρέχοντος 4ετούς προγράμματος «σωτηρίας» (30 δισ. δολ.). Μα, ακόμη και αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι πιστωτές της θα συνεχίσουν να της προσφέρουν βοήθεια.

Ήδη υπάρχουν γερμανικές «φωνές» υπέρ μίας οργανωμένης εξόδου από το ευρώ, με παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην περίπτωση του ΔΝΤ, συμπληρώνει η εφημερίδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, καθώς μία αποτυχία του προγράμματος διάσωσης θα στηλιτεύσει την «εικόνα» και τη φήμη του Ταμείου.

Οι αρθρογράφοι των FT θυμίζουν σχόλιο της εφημερίδας στις 19 Ιουνίου του 2015 που καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των Ευρωπαίων, σημειώνοντας η Αθήνα είχε δυο επιλογές: είτε θα καταλήξει σε συμφωνία, είτε θα κηρύξει χρεοκοπία.

Δεδομένης της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, η χρεοκοπία, εκτιμούσε η εφημερίδα, θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. «Το χάος που θα ακολουθήσει θα τραυματίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και θα σκορπίσει κύματα αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» υπογράμμιζε.

Οι αρθρογράφοι των Financial Times καταλήγουν ότι το Grexit θα πρέπει να αποφευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των πιστωτών. Εάν ο Τσίπρας δεν επιθυμεί τη μείωση των συντάξεων, θα πρέπει να παραθέσει μία αντιπρόταση, όπως το σπάσιμο των καρτέλς που κρατούν πίσω την ελληνική οικονομία, αναφέρουν

«Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν άδικο για τα προγράμματα βοήθειας, μπορεί να έχουν άδικο και για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά η αποδοχή των προτάσεών τους θα προσφέρει στην Ελλάδα μία νέα ευκαιρία για τον οικονομικό μέλλον της χώρας», υπογραμμίζουν.

Δείτε επίσης:

“Κρατήστε μικρό καλάθι για την ελληνική συμφωνία”

Πρώτα μέτρα και στο βάθος… διευθέτηση χρέους

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ