“Έξτρα” επιδότηση για φυσικό αέριο

Την περαιτέρω αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών φυσικού αερίου, πέρα από το επίδομα θέρμανσης, για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Του Δημήτρη Χριστούλια

Η τροπολογία με τη ρύθμιση έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή και το προσεχές διάστημα αναμένεται να καθοριστούν οι δικαιούχοι της επιδότησης με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιπλέον επιδότηση να παρέχεται με τη μορφή έκπτωσης στα τιμολόγια του φυσικού αερίου όπως γίνεται και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι φυσικό αέριο χρησιμοποιούν περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά με κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση του
θέματος να ξεκαθαρίζουν ότι η «έξτρα» επιδότηση για το φυσικό αέριο θα αφορά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή εκείνα με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μικρή ακίνητη περιουσία.

Μένει να ξεκαθαριστεί, τις αμέσως επόμενες ημέρες, εάν τα εισοδηματικά κριτήρια για την επιπλέον επιδότηση του φυσικού αερίου θα είναι τα ίδια με αυτά που προβλέπονται στο επίδομα θέρμανσης.
Με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει αυξηθεί ήδη κατά 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν το διάστημα Αύγουστος 2020-Αύγουστος 2021, και τη διεθνή τιμή του να έχει πενταπλασιαστεί, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και το φυσικό αέριο, αποδείχθηκε ότι δεν είναι αρκετή για να καλύψει την πρωτοφανή έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου.

φυσικό αέριο επιδότηση

Φυσικό αέριο: Ανησυχία για τις τιμές

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, εκτοξεύοντας και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα ιστορικά υψηλά. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αυξημένες, στα τρέχοντα επίπεδα, και τον χειμώνα, εξαιτίας των χαμηλών αποθεμάτων που έχουν πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, τη στιγμή μάλιστα που η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, όσο δηλαδή θα μειώνονται οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες χώρες καταναλώνουν περισσότερο φυσικό αέριο για τη θέρμανση κατοικιών και τη λειτουργία βιομηχανιών, στην προσπάθειά
τους να χρησιμοποιούν πιο καθαρές μορφές ενέργειας.

Με το ράλι στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών είναι πιο αναγκαία από ποτέ, επισημαίνουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων, προσθέτοντας ότι, με την κατάσταση στις τιμές του φυσικού αερίου να είναι εκτός ελέγχου, η αύξηση της επιδότησης που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν επαρκεί.

Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, δημιουργήθηκε και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτείται με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, με πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξάλλου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στο 2022 το μέτρο της επιδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω του νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ