Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων – Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται

Στις 2 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων, τμηματικά και ανά Περιφέρεια, για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, όπως έχει προαναγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση / αντικατάσταση θερμοκάλυψης / κελύφους (θερμοπρόσοψη – θερμομόνωση)

3. Τέντες – συστήματα σκίασης

4. Αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης (λέβητες Φ.Α., υγραερίου, αντλίες θερμότητας κλπ)

5. Αντικατάσταση / Εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων

6. Εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού συστήματος θέρμανσης

7. Τοποθέτηση συστημάτων Ζεστών Νερών Χρήσης με χρήση ΑΠΕ (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας) ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ

8. Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με Net Metering (μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται με τις παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε κατηγορία τουλάχιστον Β+)

9. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για φωτοβολταϊκά (ως συμπληρωματική παρέμβαση του ανωτέρω Φ/Β σταθμού)

10. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (σταθμοί φόρτισης)

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

11. Έξυπνα συστήματα [Smart Home] (π.χ. έξυπνος φωτισμός, έξυπνοι θερμοστάτες για διαχείριση συστήματος ψύξης / θέρμανσης, έξυπνοι αισθητήρες για απομακρυσμένο έλεγχο κλπ)

ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ)

1) Αναβάθμιση ανελκυστήρα μέσω εγκατάστασης inverter προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος

2) Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού (π.χ. αντικατάσταση λαμπτήρων με LED, αντικατάσταση συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης αναλόγως αν είναι ημέρα ή νύκτα, φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου και αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης κλπ).

Το πρόγραμμα αποτελεί τη νέα εκδοχή του δημοφιλούς «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ. Προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στα 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ