Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Αρχίζουν οι αιτήσεις – Σε ποιες περιοχές κάνει πρώτα πρεμιέρα

Πρεμιέρα κάνει σήμερα στις 10 π.μ., η πλατφόρμα του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων που διαμένουν στις Περιφέρειες Ηπείρου και στα Ιόνια Νησιά, οι οποίες μπαίνουν πρώτες στον “χορό” του προγράμματος. Επισημαίνεται πως την ίδια ώρα θα ανοίγει η πλατφόρμα και τις για τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

1.Επιχορήγηση

Στο πλαίσιο του προγράμματος ,οι δικαιούχοι θα λάβουν επιχορήγηση έως και 95% ανάλογα με το εισόδημα τους , ενώ επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης, προστίθεται επιπλέον προσαύξηση 10% λόγω COVID – 19.

2. Κίνητρα

Τα κίνητρα που δίνονται στους ενδιαφερόμενους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι τα εξής:

– Ενεργειακό premium +10% προστίθεται σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β’ ενεργειακή κατηγορία.

-Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης, προσαυξάνεται κατά 10% για τους δήμους των λιγνιτικών περιοχών.

3. Προϋπολογισμός

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων ανέρχεται σε 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου, ενώ στα 80.000 ευρώ ανέρχεται ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες.

Σημειώνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς ωφελήθηκαν οι πολίτες από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 90m2 στην Αττική κατασκευής 1978 ενεργειακής κατηγορίας Η είχε κάθε χρόνο εκλύσεις ρύπων 126kg/τετραγωνικό μέτρο και κατανάλωνε 490kWh/m2 πρωτογενούς ενέργειας και εκτιμήθηκε ότι δαπανούσε κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για θέρμανση, ψύξη και χρήση ζεστού νερού.

Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν –συνολικού κόστους εργασιών 17.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 8.000 ευρώ ήταν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν μέσω άτοκου δανείου-, το σπίτι αναβαθμίστηκε κατά 4 ενεργειακές κλάσεις και κατατάχθηκε στην κατηγορία Γ. Η ετήσια κατανάλωση ενέργειας περιορίστηκε στα 200kWh/m2, οι εκλύσεις ρύπων μειώθηκαν κατά 62% στα 48kg/m2 CO2 και το λειτουργικό κόστος περιορίστηκε στα 1.300 ευρώ, με μείωση 1.700 ευρώ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ